Πιθανότατα έχεις ήδη δει κάποια ανάρτηση, κάποιο σχόλιο ή κάποια ιντερνετική συζήτηση που περιλαμβάνει την λέξη «staycation». Τι είναι όμως αυτό;
Με μια φράση είναι οι διακοπές… στον τόπο διαμονής σου. Αντί να ταξιδέψεις σε κάποια άλλη τοποθεσία. Βγαίνει από τις λέξεις stay (παραμονή) και vacation (διακοπές).
Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, πρόκειται για «διακοπές που κάνετε στο σπίτι σας ή κοντά στο σπίτι σας αντί να ταξιδέψετε σε άλλο μέρος». Το λεξικό Merriam-Webster είναι από την άλλη λακωνικό: «Διακοπές στο σπίτι ή σε κοντινή απόσταση».
Ο όρος έχει και σελίδα στη Wikipedia. Εκεί διαβάζουμε πως πρόκειται για μια περίοδο «κατά την οποία ένα άτομο ή μια οικογένεια μένει στο σπίτι του και συμμετέχει σε δραστηριότητες αναψυχής σε απόσταση μιας ημέρας από το σπίτι του και δεν απαιτεί διανυκτέρευση. Στα βρετανικά αγγλικά, ο όρος αναφέρεται όλο και περισσότερο στον εγχώριο τουρισμό: Διακοπές στη χώρα, σε αντίθεση με ταξίδια στο εξωτερικό».
Επίσης, «οι συνήθεις δραστηριότητες ενός staycation περιλαμβάνουν τη χρήση της πισίνας, επισκέψεις σε τοπικά πάρκα και μουσεία, και συμμετοχή σε τοπικά φεστιβάλ και πάρκα αναψυχής».
Φέρνοντας τώρα το staycation στα Ελληνικά δεδομένα, αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν αρνητικά. Ήδη είναι πολλά τα σχόλια στο Ελληνικό ίντερνετ τα οποία εξηγούν ότι το να μην έχει κάποιος χρήματα ή άδεια από την δουλειά του για να πάει διακοπές, μάλλον… δεν είναι και τόσο καλό.
Όπως εξηγούν, στην πραγματικότητα το να μείνει κάποιος στην πόλη για όλο το καλοκαίρι, μάλλον δεν αποτελεί επιλογή. Αλλά το κάνει αναγκαστικά επειδή… δεν έχει άλλη επιλογή.
Την ίδια ώρα γνωρίζουμε τα οφέλη που έχουν για τους ανθρώπους οι πραγματικές διακοπές, ειδικά όταν κάποιος ζει σε συνθήκες μόνιμου άγχους. Έρευνες λένε πως οι άνθρωποι που έχουν υψηλό στρες χρειάζονται περισσότερες ημέρες για διακοπές, με τις 7 να είναι το μίνιμουμ.
Πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ λέει πάντως ότι 1 στους 2 Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές. Όχι λόγω… staycation. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος σε εισιτήρια και διαμονή, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι είμαστε το προτελευταίο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αγοραστική δύναμη. Χειρότερη από εμάς είναι μόνο η Βουλγαρία.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Ελληνικό νησί στο οποίο πας με ακτοπλοϊκό εισιτήριο μόλις 10,5 ευρώ