Πόσες φορές έχετε δει πολιτικούς, ηγέτες επιχειρήσεων ή διασημότητες να ζητούν συγγνώμη που σας αφήνει να αναρωτιέστε: “Ζήτησε πραγματικά συγγνώμη αυτό το άτομο;” Ή ακούσατε έναν συνάδελφο, φίλο ή κάποιον άλλο να σας λέει κάτι όπως, “Λυπάμαι που παρερμήνευσες τις ενέργειές μου”, “Ζητώ συγγνώμη αν σε προσέβαλα με οποιονδήποτε τρόπο” ή “Ωραία, θα ζητήσω συγγνώμη, αν επιμένω», που είναι, βασικά, μια συγγνώμη που δεν μοιάζει με πραγματική συγγνώμη;
Ναι, συμβαίνει. Αλλά πως θα καταλάβεις ότι κάποιος λέει… μια ψεύτικη συγγνώμη; Εδώ είναι 4 σημάδια.
1. Οι ψεύτικες συγγνώμες κατηγορούν εσάς ή κάποιον άλλον εκτός από τον απολογητή. Η πραγματική συγγνώμη περιλαμβάνει προσωπική ευθύνη.
Αυτές οι συγγνώμες ξεκινούν συχνά με το κλασικό «Συγγνώμη αν προσβλήθηκες» ή «Λυπάμαι που στενοχωρήθηκες». Το άτομο μπορεί επίσης να πει, «Το πρόβλημα είναι ότι είσαι πολύ ευαίσθητος. Επιτρέψτε μου να το επισημάνω». Ένας άλλος τύπος «συγγνώμης» που μετατοπίζει τις ευθύνες είναι κάτι σαν, «Λυπάμαι που τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν». Αυτό είναι σαν να κατηγορείς τη γη ή το σύμπαν για αυτό που συνέβη. Μια πραγματική συγγνώμη συνεπάγεται ότι το άτομο δείχνει μια αληθινή «παραδοχή λάθους ή αγένειας» και όχι απλώς να αναζητά άλλους ή άλλα πράγματα για να κατηγορήσει.
2. Οι ψεύτικες συγγνώμες φαίνονται… αναγκαστικές. Η πραγματική συγγνώμη είναι εντελώς εθελοντική.
Οι άνθρωποι λένε κάτι όπως “Ωραία, ζητώ συγγνώμη” ή “Αν επιμένεις, θα σου πω ότι λυπάμαι”. Μια παραλλαγή ξεκινά με το «Ο Χ μου είπε ότι πρέπει να σου ζητήσω συγγνώμη».
Ακόμη και όταν το άλλο άτομο δεν χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις, μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν λυπάται πραγματικά για τις πράξεις του, επειδή η συγγνώμη έρχεται μόνο αφού το άτομο ‘πιαστεί’ ή υποστεί κάποιου είδους αντίδραση από άλλους. Η πρώτη ερώτησή σας μπορεί να είναι, “Τι θα είχε συμβεί αν δεν σε είχαν πιάσει;”.
3. Ο άλλος δεν σε ακούει.
Εάν κάποιος πρέπει να σας ζητήσει συγγνώμη, το πιθανότερο είναι ότι αυτό το άτομο δεν σας άκουγε από την αρχή. Έτσι, ένας τρόπος με τον οποίο αυτό το άτομο μπορεί να δείξει κάποια ειλικρίνεια είναι να αρχίσει πραγματικά, να σας ακούει και να καταλαβαίνει τι θέλετε.
Αν λέει ότι λυπάται, αλλά συνεχίζει να μην σε ακούει, μάλλον δεν το εννοεί τόσο πολύ.
4. Οι ψεύτικες συγγνώμες δεν έχουν καμία συνέχεια, συγκεκριμένες ενέργειες και λύσεις.
Μια συγγνώμη μπορεί να είναι ωραία. λαλά όπως λένε, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Εάν αυτό το άτομο έχει μετανοήσει πραγματικά, θα πρέπει να προσπαθήσει να επανορθώσει και να μην κάνει ξανά το λάθος. Σε τελική ανάλυση, εάν αυτό το άτομο αισθάνεται ότι μπορεί απλά να πει: «Συγγνώμη που έφαγα το πρωινό σου με κοτόπουλο και αυγό για δέκατη φορά και ζητώ συγγνώμη… όπως ζήτησα συγγνώμη τις προηγούμενες εννέα φορές», η απάντησή σου θα πρέπει να είναι: «Μπορείς απλά σταματήσεις να τρως το πρωινό μου;».