Όλοι έχουμε στιγμές αμφιβολίας για τον εαυτό μας, σωστά; Άνθρωποι είμαστε. Αλλά μερικές φορές, η έλλειψη αγάπης για τον εαυτό μας μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι που δεν είναι τόσο ρόδινο.
Όταν δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας, μπορεί να προσελκύσουμε… άθελά μας ορισμένες τοξικές καταστάσεις. Μπορεί τώρα να σκέφτεστε, «Περίμενε, τι; Πώς λειτουργεί αυτό;». Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 5 τοξικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκονται συχνά οι άνθρωποι όταν δεν αγαπούν αρκετά τον εαυτό τους.
1) Ανθυγιεινές σχέσεις
Ας ξεκινήσουμε. Εδώ είναι η πρώτη από τις τοξικές καταστάσεις – ανθυγιεινές σχέσεις.
Ακούγεται οικείο;
Όταν δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας, συχνά καταλήγουμε να συμβιβαζόμαστε με λιγότερα. Επιτρέπουμε στους ανθρώπους να μας φέρονται άσχημα γιατί κατά βάθος πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μόνο που μας αξίζει.
Αλλά εδώ είναι η αλήθεια. Αξίζουμε να μας σέβονται και να μας αγαπούν.
Να το θυμάστε αυτό – ο τρόπος με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι είναι μια αντανάκλαση του πώς βλέπουμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας. Λοιπόν, αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας και προσέξτε πώς θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους οι άλλοι.
2) Συνεχής αυτο-αμφιβολία
Ας προχωρήσουμε στη δεύτερη κατάσταση – τη συνεχή αυτο-αμφιβολία.
Μπορεί να το δεις σε διάφορες περιστάσεις. Είτε επρόκειτο για μια απόφαση για την καριέρα σου είτε ακόμη και για το τι θα φορέσεις, μπορεί να σε βασανίζει η αμφιβολία για τον εαυτό σου. Επειδή δεν εκτιμάς αρκετά τις δικές σου απόψεις.
Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να αγαπάς και να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, τα πράγματα θα αλλάξουν. Η αμφιβολία για τον εαυτό σου θα μπει στο πίσω μέρος και θα εμφανιστεί η αυτοπεποίθηση. Είναι ένα ταξίδι, αλλά αξίζει να το κάνετε γιατί όταν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, μπορείτε να πλοηγηθείτε στη ζωή με λίγο περισσότερη ευκολία και πολύ λιγότερο άγχος.
3) Αποδοχή λιγότερων από ό,τι αξίζεις
Το επόμενο στη λίστα – δεχόμαστε λιγότερα από όσα μας αξίζουν.
Ίσως το έχεις δει. Να δουλεύεις έως αργά, να μην διεκδικείς αυτά που πρέπει για τον εαυτό σου και να μην βάζεις όρια – όλα αυτά γιατί πιστεύεις ότι είναι ο κανόνας. Πίστευες ότι αν δούλευες πιο σκληρά ή ήσουν πιο βολικός, ο κόσμος θα με σεβόταν περισσότερο.
Αλλά μαντέψτε τι; Δεν λειτουργεί. Διδάσκουμε στους άλλους πώς να μας συμπεριφέρονται θέτοντας τα στάνταρτς και τις προσδοκίες μας. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, καταλαβαίνουμε την αξία μας και αρνούμαστε να δεχτούμε οτιδήποτε λιγότερο.
4) Παραβλέπεις τα προσωπικά επιτεύγματα
Είναι ένα περίεργο φαινόμενο, αλλά μερικές φορές, όσοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους γίνονται οι πιο σκληροί επικριτές του εαυτού τους.
Τείνουν να μειώνουν τα επιτεύγματά τους, νομίζοντας ότι δεν είναι μεγάλο θέμα ή ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το είχε κάνει.
Σκεφτείτε αυτό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια φυσική τάση να εστιάζει περισσότερο στις αρνητικές εμπειρίες παρά στις θετικές. Ονομάζεται προκατάληψη αρνητικότητας.
Αλλά όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε να γιορτάσουμε τις νίκες μας, όσο μικρές και αν φαίνονται. Γιατί στο τέλος της ημέρας, κάθε βήμα προς τα εμπρός εξακολουθεί να είναι πρόοδος και αυτό είναι κάτι που αξίζει να το αναγνωρίσουμε.
5) Παραμονή στη ζώνη άνεσής σας
Η τελική τοξική κατάστασή μας είναι η εξής – παραμονή στη ζώνη άνεσής σας.
Είναι τόσο εύκολο, έτσι δεν είναι; Να μείνουμε με αυτά που ξέρουμε, να αποφύγουμε να ρισκάρουμε ή να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, επειδή φοβόμαστε την αποτυχία.
Αλλά εδώ είναι το θέμα.
Η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, καταλαβαίνουμε ότι είναι εντάξει να παίρνουμε ρίσκα και να κάνουμε λάθη. Εξάλλου, έτσι μαθαίνουμε, αναπτυσσόμαστε και ανακαλύπτουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες.