Σας έχει τύχει να τσακωθείτε με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο την Πρωτοχρονιά; Κι όμως, δεν είστε οι μόνοι. Και υπάρχουν μερικοί λόγοι πίσω από αυτό το… περίεργο φαινόμενο.
Ο Ρώσος ψυχολόγος Damian Sinaisky εξηγεί: «Ας μιλήσουμε για τους λόγους. Η χρονιά πέρασε απαρατήρητη μέσα σε μια καταιγιστική βιασύνη. Πρακτικά δεν υπήρχε χρόνος για στενή, στενή πνευματική επικοινωνία. Και τότε ήρθαν οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Παίρνει πολύ χρόνο. Και, φυσικά, είτε αρέσει είτε όχι, έρχονται σκέψεις για τη χρονιά που πέρασε. Υπάρχει ένα αίσθημα δυσαρέσκειας από ανεκπλήρωτα σχέδια και ελπίδες. Η συσσωρευμένη εσωτερική κόπωση, η δυσαρέσκεια με τον εαυτό του και τη ζωή του γίνονται έναυσμα για εσωτερικά μακροχρόνια παράπονα εναντίον αγαπημένων προσώπων. Οι αρνητικές σκέψεις αρχίζουν να προκαλούν συναισθήματα αποτυχίας. Στην περίπτωση ενός παντρεμένου ζευγαριού, μπορεί να εμφανιστούν εσωτερικές κρίσεις: γιατί παντρεύτηκα αυτόν/ήν;».
Ο Sinaisky επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξάνονται οι μνήμες από στιγμές που συνδέονται με τις διακοπές, οι ελπίδες και τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απόγνωσης και επίγνωσης της ηλικίας, που επιδεινώνει περαιτέρω τη διάθεση.
Εκεί ίσως έρχεται και μία μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και εμφανίζεται μια διαστρέβλωση της αντίληψης, η οποία συχνά οδηγεί σε επιθετικότητα.
Ο Sinaisky τόνισε ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να προληφθούν. Μια βασική συμβουλή για την αποφυγή συγκρούσεων είναι να αναπτύσσετε τακτικά θετικά συναισθήματα, ειδικά πριν από την Πρωτοχρονιά. Αυτό επηρεάζει τους άλλους, ανεβάζει τη διάθεση των μελών της οικογένειας, και δημιουργεί μια πιο θετική ατμόφαιρα στο σπίτι.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τρεις απλές κινήσεις για να καταπολεμήσεις το hangover μετά από ποτό