Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το εισιτήριο για τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ισλανδίας!

spot_img

 

 Αν έχετε δει φωτογραφίες από την Ισλανδία, τότε οι περισσότερες από αυτές κατά πάσα πιθανότητα είναι από τον Χρυσό Κύκλο. Αυτή η κυκλική διαδρομή περιλαμβάνει κάποια από τα σπουδαιότερα γεωλογικά θαύματα της χώρας και αυτό που την κάνει ακόμη πιο αγαπητή, είναι το γεγονός ότι είναι εύκολα προσβάσιμη από όλους!

Λίγα λόγια για την περιοχή

 Ο Χρυσός Κύκλος (Gullni hringurinn) είναι μια τουριστική διαδρομή στη νότια Ισλανδία, που καλύπτει περίπου 300 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από το Ρέικιαβικ και καταλήγοντας στα νότια υψίπεδα της χώρας. Η ονομασία της συγκεκριμένης περιοχής προέρχεται από το όνομα του κυριότερου αξιοθέατου της, του καταρράκτη Γκάλφος, που στα ισλανδικά σημαίνει “χρυσός καταρράκτης”! Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε κάποια από τα κορυφαία τοπία της χώρας και να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες. Ολόκληρη η διαδρομή του Χρυσού Κύκλου μπορεί εύκολα να γίνει σε μια μέρα, καθώς το κλασικό ταξίδι καλύπτει περίπου 230 χιλιόμετρα. Ο δρόμος είναι καλός και η διαδρομή μαγική, όμως υπολογίστε περισσότερο από τις τρεις ώρες που θα σας πει το GPS, καθώς θα θέλετε να σταματάτε συνεχώς για φωτογραφίες. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τον Χρυσό Κύκλο της Ισλανδίας μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που τον επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Kerid Crater

 Ο Κρατήρας Κέριντ (Kerid Crater) ή το «Μάτι του Κόσμου» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το πρώτο σημαντικό αξιοθέατο που βλέπει κάποιος ξεκινώντας την εξερεύνηση του Χρυσού Κύκλου. Πρόκειται για μια ηφαιστειακή λίμνη, η οποία έχει ηλικία περίπου 6500 ετών! Αν και οι ηφαιστειολόγοι αρχικά πίστευαν ότι το Κέριντ σχηματίστηκε από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, όπως είναι ο αποδεκτός κανόνας με τους ηφαιστειακούς κρατήρες, πιο ενδελεχείς μελέτες στην περιοχή Γκρίμσνες απέτυχαν να βρουν κάποιο στοιχείο μιας τέτοιας έκρηξης. Τώρα πιστεύεται ότι το Κέριντ ήταν ένα κωνοειδές ηφαίστειο, που εξερράγη και άδειασε το απόθεμα μάγματος του. Μόλις το μάγμα εξαντλήθηκε, το βάρος του κώνου κατέρρευσε στον άδειο θάλαμο μάγματος. Η τρέχουσα λίμνη νερού στον πυθμένα του κρατήρα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον υδροφόρο ορίζοντα και δεν προκαλείται από βροχοπτώσεις. Η ίδια η λίμνη έχει βάθος περίπου 55 μέτρα, πλάτος 170 μέτρα και μήκος 270 μέτρα! Βρισκόμενοι εκεί, θα έχετε την δυνατότητα να περπατήσετε γύρω από τον κρατήρα και να τον δείτε από ψηλά, ενώ υπάρχουν σκαλάκια για να κατεβείτε και μέχρι την λίμνη. Οι ιδιοκτήτες γης χρεώνουν είσοδο για να δεις τον κρατήρα 450 ISK, δηλαδή περίπου 3ε.

kerid crater

Geysir

 Μια επίσης πολύ αγαπημένη στάση για όσους ταξιδεύουν κατά μήκος του Χρυσού Κύκλου είναι η ιδιαίτερα δραστήρια περιοχή των θερμών πηγών Γκέισιρ (Geysir) με τους θερμοπίδακες που εκρήγνυνται! Ο πιο εντυπωσιακός από αυτούς ονομάζεται Στροκκούρ (Strokkur) και εκτοξεύει νερό έως 30 μέτρα στον αέρα κάθε λίγα λεπτά! Μάλιστα, πρόκειται για τον πρώτο θερμοπίδακα που περιγράφηκε σε έντυπη πηγή και τον πρώτο γνωστό στους σύγχρονους Ευρωπαίους! Ο λόγος της έκρηξης αυτής είναι η επαφή του υπόγειου νερού με το θερμό υπόστρωμα της γεωθερμικής αυτής περιοχής, το οποίο θερμαίνεται και όταν φτάσει στη μέγιστη θερμοκρασία και πίεση, ξεφυτρώνει από το θερμοπίδακα προς τον αέρα. Το νερό είναι εξαιρετικά ζεστό και οι επισκέπτες πρέπει να κρατούν αποστάσεις και να παραμένουν στις σημαδεμένες περιοχής, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς. Για να επισκεφθεί κανείς το Γκέισιρ δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιο εισιτήριο!

gesyir

Gullfoss

 Η αλήθεια είναι πως η Ισλανδία δεν στερείται από καταρράκτες, αλλά ένας είναι ο πραγματικός βασιλιάς. Ο Γκάλφος (Gullfoss) ή Χρυσός καταρράκτης όπως μεταφράζεται από τα ισλανδικά, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα δει κανείς στο νησί. Σύμφωνα με τον θρύλο ένας Βίκινγκ πέταξε τον θησαυρό του στη βάση του καταρράκτη, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να απολαύσει τα πλούτη του όταν θα πέθαινε. Πρόκειται για ουσιαστικά δύο καταρράκτες, με τον πάνω να έχει πτώση 11 μέτρα και τον κάτω 21 μέτρα, άρα σύνολο 32 μέτρα πτώση νερού! Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι ο Γκάλφος σχηματίστηκε περίπου πριν από 5.000 χρόνια, από το λιώσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου παγετώνα της Ισλανδίας, τον Langjokull. Αυτός πλημμύρισε το τοπίο και δημιούργησε τον ποταμό Hvita, που έπεφτε στη χαράδρα και με την σειρά του δημιούργησε αυτόν τον καταρράκτη! Σε αντίθεση με τους άλλους δημοφιλείς καταρράκτες της Ισλανδίας, ο Γκάλφος πέφτει σε μια χαράδρα και τον βλέπετε από ψηλά, αντί να τον κοιτάτε από κάτω. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να βραχείτε από τον ψεκασμό νερού! Φυσικά, ο καιρός στην Ισλανδία είναι τελείως άστατος και ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να βρέχει και να φυσάει, οπότε καλό είναι να φοράτε πάντα αδιάβροχο! Ακόμη, ο Γκάλφος έχει αποτελέσει σκηνικό για δεκάδες κινηματογραφικές υπερπαραγωγές και τηλεοπτικές σειρές, όπως το Viking και το Lost in Space. Δεν υπάρχει χρέωση για την πρόσβαση στον καταρράκτη, ενώ και το παρκινγκ είναι επίσης δωρεάν.

Thingvellir National Park

 Το Εθνικό Πάρκο Θινγκβελίρ (Thingvellir National Park) ιδρύθηκε το 1930 και είναι ένα από τα τρία μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην Ισλανδία. Βρισκόμενοι εκεί θα θαυμάσετε αποξηραμένα πεδία μάγματος, καλυμμένα με ισλανδικά βρύα, που στέκονται σκαλισμένα από παγετώδεις πηγές στο ίδιο σημείο εδώ και χιλιάδες χρόνια! Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα στο πάρκο είναι οι εκτεθειμένες βορειοαμερικανικές και ευρασιατικές τεκτονικές πλάκες. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιοχές στον κόσμο, όπου μπορείτε να δείτε και να περπατήσετε κατά μήκος μια τεκτονικής πλάκας! Ακόμη, το συγκεκριμένο πάρκο είναι πολύ σημαντικό για την χώρα, καθώς εκεί εκλέχθηκε το πρώτο δημοκρατικό κοινοβούλιο το 930 μ.Χ., ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως δικαστήριο! Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο το Θινγκβελίρ θεωρείται τόσο σημαντικό για τους Ισλανδούς είναι το γεγονός ότι εκεί πάρθηκε η απόφαση να εγκαταλειφτεί η πίστη του παγανισμού και των σκανδιναβικών θεών και η υιοθέτηση του Χριστιανισμού το 1000 μ.Χ., υπό την απειλή εισβολής από τη Νορβηγία. Τέλος, το συγκεκριμένο πάρκο φιλοξενεί την παγετώδη ανοιχτή σχισμή Silfra, μια από τις δέκα κορυφαίες τοποθεσίες στον κόσμο για κολύμπι με αναπνευστήρα και δύτες! Για την είσοδο στο πάρκο δεν υπάρχει κάποιο εισιτήριο, αλλά η στάθμευση είναι επί πληρωμή. Στην είσοδο υπάρχει ένα Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών στο οποίο θα μάθετε τα πάντα γύρω από το πάρκο και την ιστορία του.

thingvellir park

Skálholt

 Το Σκάλχολτ (Skálholt) είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Ισλανδίας. Αποτελεί μέρος της διαδρομής του χρυσού κύκλου και για περισσότερα από 700 χρόνια ήταν η σκηνή των πιο δραματικών γεγονότων που διαμόρφωσαν την πολιτική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της χώρας! Ο Καθεδρικός ναός του Σκάλχολτ που βλέπουμε σήμερα χτίστηκε το 1963, όντας ο 10ος Καθεδρικός ναός στην ίδια τοποθεσία, με τον πρώτο να είχε χτισθεί το 1056. Είναι γνωστός για την κομψή αρχιτεκτονική του, το όμορφο ιερό και τα εντυπωσιακά παράθυρα με τα χρωματιστά βιτρό. Ακόμη, στον ναό θα βρείτε τους τάφους όλων των επισκόπων, ένα μουσείο ιστορικών αντικειμένων και μια μυστηριώδης υπόγεια σήραγγα, που βρίσκεται στο κελάρι της εκκλησίας! Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, ενώ προσφέρονται ξεναγήσεις για γκρουπ 10 ή περισσότερων ατόμων με μέτρια χρέωση.

skalholt

Farms

 Φυσικά ένα ταξίδι στον Χρυσό Κύκλο δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη σε κάποια από τις τοπικές φάρμες της περιοχής! Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να εξοικειωθείτε με την ισλανδική αγροτική ζωή και να ζήσετε μια τρομερή εμπειρία. Οι άνθρωποι της εκάστοτε φάρμας είναι πολύ φιλικοί και κάνουν τους επισκέπτες να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Συνήθως προσφέρουν καφέ ή τσάι και ισλανδικές τηγανίτες, ενώ μιλούν για την καθημερινότητα τους και την γεωργική ζωή στην Ισλανδία. Πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από τον αγροτουρισμό προσπαθούν να αποκτήσουν κάποιο έξτρα εισόδημα. Οπότε μην σας φανεί περίεργο το γεγονός ότι σε κάθε φάρμα υπάρχει κάτι σαν μαγαζί με τοπικά προϊόντα και χειροποίητα σουβενίρ. Τέλος, σήμα κατατεθέν είναι φυσικά τα ζώα της φάρμας, με πιο δημοφιλή τα ισλανδικά άλογα, τα πρόβατα, τις αγελάδες, τα γουρούνια και τα πουλερικά!

farm

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη, όπως δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με την Ισλανδία, οπότε για να προσεγγίσετε την χώρα θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο οικονομική επιλογή έρχεται από έναν συνδυασμό πτήσεων μεταξύ Wizz Αir και Ryanair, μέσω Βιέννης και Μιλάνου αντίστοιχα, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 120€ μετ’ επιστροφής!

Πού θα μείνετε

 Στην Ισλανδία, η διαμονή είναι πανάκριβη. Αυτό που λέμε σχέση ποιότητας-τιμής δεν υπάρχει, καθότι όλα τα ξενοδοχεία είναι υπερτιμημένα. Αν πραγματοποιήσετε αυτή την διαδρομή, προτείνω να μην μείνετε μόνο σε ένα ξενοδοχείο, πανδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αλλά να επιλέγετε το κατάλληλο ανάλογα με τις στάσεις που θα κάνετε στο πρόγραμμα σας. Η πρόταση μου λοιπόν βρίσκεται στο Reykholt και είναι το Guesthouse Fagrilundur.

Πώς θα μετακινήστε

 Η πιο σοφή λύση για να μετακινηθεί κάποιος στον Χρυσό Κύκλο της Ισλανδίας είναι φυσικά να νοικιάσει το δικό του μεταφορικό μέσο. Παρόλο που η Ισλανδία είναι πανάκριβη στα περισσότερα, η ενοικίαση αυτοκινήτου δεν είναι τόσο απαγορευτική. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα και την ευελιξία να ανακαλύψετε ότι εσείς θέλετε και στους ρυθμούς που επιθυμείτε. Μια άλλη λύση είναι να πάτε με γκρουπ, αφού υπάρχουν δεκάδες εταιρίες που πραγματοποιούν οργανωμένες εκδρομές με λεωφορεία από το Ρέικιαβικ.

Τί να φάτε

 Η Ισλανδική κουζίνα θεωρείται μια από τις πιο περίεργες στην Ευρώπη και είναι αρκετά μακριά από τις κουζίνες των μεσογειακών χωρών. Στηρίζεται κυρίως σε κρεατικά, όπως πρόβατο και αρνί, διάφορες σούπες, καθώς επίσης σε φρέσκα και αποξηραμένα ψάρια. Η αλήθεια είναι ότι περίεργα φαγητά όπως ο καρχαρίας Hakarl ή το πάφιν, δεν καταναλώνονται πλέον από τους ντόπιους αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν στα εστιατόρια για τουριστικούς λόγους! Πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το φαγητό στην Ισλανδία είναι πανάκριβο, με ένα πιάτο σε εστιατόριο να κοστίζει από 20 έως 40ε !! Έτσι, πολλοί ντόπιοι και τουρίστες καταφεύγουν στην λύση του street food, με πιο δημοφιλές από αυτά το hot dog! Οι επιλογές φαγητού σε αυτό το κομμάτι της χώρας είναι περιορισμένες.

Χρήσιμες πληροφορίες

iceland info

Στον Χρυσό Κύκλο της Ισλανδίας ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στον Χρυσό Κύκλο της Ισλανδίας η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ισλανδικά. Η πλειοψηφία όμως, ακόμη και άτομα μεγάλης ηλικίας, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Ισλανδική κορόνα (ISK) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 150,90 κορόνες.

Ο Χρυσός Κύκλος της Ισλανδίας είναι τρείς ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT).

Το Άμισθο Γενικό Προξενείο βρίσκεται στο Ρέικιαβικ στην οδό Baejarlind 6, IS-201 Kopavogur και το τηλέφωνο της είναι (00354) 5510700.

Ο καιρός στην Ισλανδία είναι απρόβλεπτος και μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό. Εδώ δεν υπάρχουν ζεστές μέρες, αλλά λιγότερο κρύες, οπότε αν θέλετε να εξερευνήσετε την χώρα από άκρη σε άκρη, τότε η ιδανικότερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές, ενώ οι μέρες αρκετά μεγάλες. Βέβαια, αν επιθυμείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας, θα πρέπει να βρεθείτε στην χώρα τον χειμώνα. Τότε το κρύο και ο αέρας θα είναι πολύ έντονα, το φως της ημέρας ελάχιστο, αλλά αυτό το μοναδικό φαινόμενο σε σχέση με τα χιονισμένα τόπια θα σας αποζημιώσουν!

Προτεινόμενες εκδρομές → Ρέικιαβικ, Νότια Ακτή, Ακουρέιρι

reykjavik info

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Πηγή

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή