Συστατικά
1 κιλό ψαχνό αρνί από μπούτι, κομμένο σε κύβους των 4 εκ. περίπου
2 φλ. (400 γρ. περίπου) απλό γιαούρτι (πλήρες)
1 ½ φλ. νερό
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν ή τσίλι σε σκόνη
1 κουταλάκι ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες (ή 1 κοφτό κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη)
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού (το κίτρινο μέρος μόνο) + 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι για άλειμμα
Βάζετε 1 φλ. από το γιαούρτι με το νερό σε μια μη μεταλλική λεκάνη και τα ανακατεύετε να σμίξουν. Προσθέτετε του κύβους του κρέατος, τους γυρίζετε να πιάσουν μίγμα παντού, σκεπάζετε τη λεκάνη και την κρατάτε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επόμενη μέρα, αν θα χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλάκια/καλαμάκια, τα βάζετε να μουλιάσουν για ½ ώρα σε μια λεκάνη με νερό. Βγάζετε το κρέας από τη μαρινάτα του και το στεγνώνετε σκουπίζοντάς το με απορροφητικό χαρτί. Βάζετε το υπόλοιπο 1 φλ. γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτετε το πιπέρι καγιέν, τη ρίγανη, τα σκόρδα, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύετε. Ύστερα, βάζετε μέσα το κρέας, το ανακατεύετε να πιάσει γιαούρτι παντού και το αφήνετε στην άκρη για 10-20 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε την ψησταριά με κάρβουνα (ή με γκάζι σε μέτρια/ψηλή θερμοκρασία) και βάζετε απάνω τη σχάρα για να ζεσταθεί καλά.
Βγάζετε το κρέας από το γιαούρτι και το περνάτε σε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια, τινάζοντάς το ελαφρά για να φύγει το περισσό γιαούρτι και το αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε σε ένα μπολάκι το λιωμένο βούτυρο με το χυμό του λεμονιού για να σμίξουν. Λαδώνετε την καυτή σχάρα και ψήνετε πάνω τα σουβλάκια, για 15-20 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά και αλείφοντάς τα με το μίγμα βούτυρο-λεμόνι, μέχρι να ροδίσουν καλά, παντού.