Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 4 άτομα):
½ κιλό μεγάλες, ώμές (γκρίζες) γαρίδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κοφτό κουταλάκι πάπρικα
2 λίτρα (8 φλ.) ζωμός κότας, ή λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με 2 κύβους-καλύτερα χωρίς αλάτι)
2 κοφτές κουταλιές βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλ. ρύζι για ριζότο (Arborio)
½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
1 ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
½ φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός + επιπλέον για γαρνίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, αφήνοντας πάνω τις ουρίτσες, και χαράζετε την πλάτη τους με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού για να αφαιρέσετε τη μαύρη φλέβα από μέσα. Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Τις βάζετε σε ένα μπολ, τις ραντίζετε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με την πάπρικα και αλατοπίπερο και τις ανακατεύετε να πιάσουν καλά, παντού. Τις απλώνετε σε ένα ταψί και τις κρατάτε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C.
Ζεσταίνετε το ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα. Σε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι, ή άβαθη πλατύστομη κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πιάσει λάδι και κρεμμύδι παντού. Το περιχύνετε με το κρασί και το βράζετε ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού, για να ξεκολλήσει ότι τυχόν έμεινε εκεί. Όταν εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί, αρχίζετε να προσθέτετε ζωμό με μια κουτάλα, 1 κουτάλα κάθε φορά και περιμένετε να απορροφηθεί όλος πριν βάλετε άλλο. Συνεχίζετε νε προσθέτετε κουτάλα-κουτάλα τον ζωμό και όταν έχετε βάλει τα 3/4 του περίπου, αρχίζετε να ελέγχετε κατά πόσον έχει μαλακώσει αρκετά (το ρύζι πρέπει να είναι al dente, να το βρίσκει λίγο το δόντι, όχι όμως ωμό). Η διαδικασία παίρνει 18-20 περίπου λεπτά.
Μετά τα πρώτα 15 λεπτά, βάζετε το ταψί με τις γαρίδες στο φούρνο και τις ψήνετε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να γίνουν ρος και μόλις να κουλουριαστούν.
Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα την παρμεζάνα και το μαϊντανό. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και το σερβίρετε βάζοντας από πάνω τις γαρίδες, γαρνιρισμένο με λίγο επιπλέον μαϊντανό.