Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Φιλετάκια χοιρινά με σάλτσα μανιταριών και κουμανδαρία

spot_img

Χρόνος: 40 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 4 άτομα)

2 μέτρια φιλετάκια χοιρινά

3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κοφτές κουταλιές βούτυρο

2 μέτρια εσαλότ (ροζ κρεμμύδια, Shallots) ή 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

350 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια (περίπου 4 φλ. φετάκια)

1 κοφτή κουταλιά απλό αλεύρι

½ φλ. κουμανδαρία

½ φλ. κρέμα γάλακτος (καλύτερα μειωμένων λιπαρών)

1 φλ. ζωμός κότας (σπιτικός, ή φτιαγμένος με ½ κύβο)

2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα φιλετάκια από τα παχάκια, τις ίνες και τις μεμβράνες τους και τα κόβετε σε ροδέλες πάχους 2 εκ. περίπου. Χτυπάτε λίγο κάθε ροδέλα για να λεπτύνουν και τις αλατοπιπερώνετε.

Ζεσταίνετε το λάδι με 1 κοφτή κουταλιά από το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά και όταν αφρίσει το βούτυρο προσθέτετε το κρέας και το ροδίζετε για 2-3 λεπτά. Το γυρίζετε και το ροδίζετε για 2 λεπτά από την άλλη πλευρά. Μην παραγεμίσετε το τηγάνι και αν χρειαστεί ψήνετε τα φιλετάκια σε δυο δόσεις. Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και τα κρατάτε στην άκρη.

Λιώνετε στο ίδιο τηγάνι τις υπόλοιπες 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τα εσαλότ με μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρετε μέχρι μόλις να γίνουν διάφανα, για ½ λεπτό. Με ένα ξύλινο κουτάλι ξύνετε ταυτόχρονα τον πάτο του τηγανιού, για να ξεκολλήσει ότι απόμεινε εκεί από το σοτάρισμα των φιλέτων. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα ψήνετε μέχρι να πιούν όσα υγρά κατεβάσουν και να ροδίσουν, για 3 περίπου λεπτά. Τα πασπαλίζετε με το αλεύρι και τα περιχύνετε με την κουμανδαρία. Την αφήνετε να κοχλάσει και να εξατμιστεί η περισσότερη και προσθέτετε τον ζωμό κότας. Αφήνετε να κοχλάσει και να μείνει ο μισός, για 3 περίπου λεπτά. Ύστερα, ανακατεύετε μέσα την κρέμα γάλακτος και 1 κουταλιά μαϊντανό, και επιστρέφετε στο τηγάνι τα φιλετάκια με όσο ζουμί κατέβασαν. Τα αφήνετε να ζεσταθούν και τα ψήνετε για 4 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα μια φορά, για να ψηθούν σε βάθος (ελέγχετε κόβοντας ένα).

Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε τα φιλετάκια με την σάλτσα τους, πασπαλισμένα με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Τα συνοδεύετε, αν θέλετε, με πουρέ πατάτα, ή ρύζι, ή ζυμαρικά.

ΠΗΓΗ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή