Πόσες φορές άκουσες εκείνο το ψεύτικο γέλιο και ήθελες να πατήσεις το mute;
Με το πιο τρανταχτό παράδειγμα να είναι τα «Φιλαράκια», όπου σε κάθε αστεία ατάκα ακουγόταν το γέλιο του κοινού, το οποίο σε έκανε μέτοχο σε μια κατάσταση, όπως όταν καθόμαστε με την παρέα και λέμε ένα αστείο. Όμως τελικά είναι κάτι που λείπει από την τηλεόραση ή είναι κάτι που τελικά δεν έχει στοιχίζει η απουσία του;
Οι 20 καλύτερες σειρές της δεκαετίας
Ψεύτικο γέλιο και τηλεόραση
Στον κόσμο της τηλεόρασης, το κομμάτι γέλιου χρησιμεύει ως «σύνθημα» για να γελάσει το κοινό μαζί με τα αστεία και τις κωμικές στιγμές των αγαπημένων του εκπομπών. Ωστόσο, η χρήση του έχει πυροδοτήσει συζητήσεις τόσο μεταξύ των θεατών όσο και των κριτικών, δεν υπάρχει αμφιβολία για τον αντίκτυπό του στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κωμωδία στις τηλεοπτικές σειρές.
Ποια ήταν η Νο1 σειρά στο Netflix για το 2023
Το κομμάτι του γέλιου ήταν βασικό στοιχείο των sitcoms, προσθέτοντας τεχνητό γέλιο στα αστεία υπήρχε μια αίσθηση συντροφικότητας μεταξύ των χαρακτήρων και του κοινού. Πολλές εκπομπές και σειρές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στοο ψεύτικο γέλιο για να βελτιώσουν την κωμικότητά τους.
Ωστόσο, καθώς η τηλεόραση εξελίχθηκε και τα γούστα του κοινού άλλαξαν, το ίδιο έγινε και με την αντίληψη για το γέλιο-κονσέρβα. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν απαραίτητο δεκανίκι για τα μέτρια αστεία άρχισε να θεωρείται ξεπερασμένο και ακόμη και «πιεστικό» για ορισμένους θεατές. Υπάρχει η άποψη ότι τα ψεύτικα γέλια ήταν χειραγωγικά, αναγκάζοντας το γέλιο εκεί που δεν ήταν δικαιολογημένο και καταπνίγοντας τον φυσικό ρυθμό της κωμωδίας.
Αλλαγή αντίληψης
Σε απάντηση αυτής της αλλαγής της αντίληψης, πολλοί δημιουργοί και παρουσιαστές άρχισαν να πειραματίζονται μειώνοντας τη χρήση του γέλιου, αλλά και αποφεύγοντάς το εντελώς. Αυτή η απομάκρυνση από το τεχνητό γέλιο σηματοδότησε μια καμπή στον τρόπο παρουσίασης της κωμωδίας στην τηλεόραση. Το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά στην αυθεντικότητα αυτών των εκπομπών, εκτιμώντας το λεπτό χιούμορ και τις ιστορίες που βασίζονται στους χαρακτήρες και όχι σε τεχνητά στοιχεία για να προκαλέσουν γέλιο.
Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις ενάντια στο κομμάτι γέλιου, παραμένει μια νοσταλγική αγάπη για τη χρήση του σε κλασικές κωμωδίες. Για πολλούς θεατές, το κομμάτι του γέλιου είναι αδιαχώριστο από την εμπειρία της παρακολούθησης εκπομπών όπως τα «Φιλαράκια», καθώς λειτουργούν ως μια παρηγορητική υπενθύμιση μιας περασμένης εποχής της τηλεόρασης.
Με αυτόν τον τρόπο, το γέλιο έχει κάνει τον κύκλο του, εξελισσόμενο από απαραίτητο εργαλείο του εμπορίου σε «στιλιστική επιλογή» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την κωμωδία. Αν και η χρήση του μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ θεατών και κριτικών, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη διαρκή επίδραση του γέλιου στον κόσμο της τηλεοπτικής κωμωδίας. Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει ο καθένας, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Έχει αφήσει το δικό του στίγμα.