Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ζελένσκι: Ο απεσταλμένος του Τραμπ υιοθετεί το ρωσικό αφήγημα

spot_img

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μεγάλη Πέμπτη τον ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, τον Στιβ Γουίτκοφ – που συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – ότι «διαδίδει το ρωσικό αφήγημα».

«Θεωρώ ότι ο κ. Γουίτκοφ έχει υιοθετήσει την στρατηγική της ρωσικής πλευράς. Νομίζω πως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή συνειδητά ή ασυνείδητα διαδίδει το ρωσικό αφήγημα», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

Ο Στιβ Γουίτκοφ έχει συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τρεις φορές από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ για διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Gunter Sautter, δεξιά, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Noel Barrot, δεύτερος αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας David Lammy, δεύτερος δεξιά, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio ετοιμάζονται να ποζάρουν πριν από συνομιλίες υψηλού επιπέδου για να συζητήσουν την Ουκρανία και την ασφάλειά της, στο Παρίσι την Πέμπτη 17 Απριλίου 2025. (Julien de Rosa, Pool μέσω AP)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλίες τη Μεγάλη Πέμπτη στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, καθώς Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να στηρίξουν τη θέση του Κιέβου για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Αυτή η διπλωματία υψηλού επιπέδου αντικατοπτρίζει τις εντεινόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη για την προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αφού απέτυχαν, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός. Ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό έλεγε ότι στοχεύει να τελειώσει τον πόλεμο πολύ γρήγορα, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ενοχλημένος τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

«Όλοι θέλουν ειρήνη. Μια σταθερή και βιώσιμη ειρήνη. Το ερώτημα αφορά τον συντονισμό», είπε ο Μακρόν υποδεχόμενος τον Ρούμπιο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αριστερά, υποδέχεται τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Steve Witkoff, στο κέντρο, και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio για μια συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, την Πέμπτη 17 Απριλίου 2025. (Ludovic Marin, Pool Photo via AP)
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αριστερά, υποδέχεται τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Steve Witkoff, στο κέντρο, και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio για μια συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, την Πέμπτη 17 Απριλίου 2025. (Ludovic Marin, Pool Photo via AP)

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, που βρισκόταν και αυτός στο Παρίσι, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ μια φωτογραφία του ίδιου με τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και έγραψε: «πολύ παραγωγικές συναντήσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στην προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας».

Νωρίτερα, πριν από τις συνομιλίες με τον Ρούμπιο και τον Γουίτκοφ, ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γαλλία χαιρέτισε τις «εξαιρετικές συνομιλίες» που διεξήχθησαν στο Παρίσι και στις οποίες συμμετείχαν Αμερικανοί, Ουκρανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι, για πρώτη φορά. Μια νέα συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε χωρών προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούσαν εδώ και εβδομάδες ότι θα έμπαιναν στο περιθώριο, στις συνομιλίες που διεξάγουν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία.

«Ξεκινήσαμε σήμερα στο Παρίσι μια διαδικασία που είναι θετική και στην οποία συνεργάζονται οι Ευρωπαίοι», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Μετά τη συνομιλία με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Γουίτκοφ και κατόπιν τον Ρούμπιο για γεύμα εργασίας. Τους χαιρέτισε δια χειραψίας, όχι όμως και με τις θερμές αγκαλιές και τα χτυπηματάκια στην πλάτη που συνηθίζει.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου και οι ομόλογοί του της Βρετανίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν με τον προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας, τον Αντρίι Γερμάκ, ο οποίος είπε ότι συζήτησαν την εκεχειρία και τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα προς την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής πλήρους εκεχειρίας, την ανάπτυξης μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης και την αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ουκρανία», έγραψε ο Γερμάκ στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές, αλλά επιτίθεται σε άλλες μη στρατιωτικές υποδομές. Υπογράμμισε επίσης ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να συζητήσει εδαφικά θέματα, μέχρι να εφαρμοστεί η εκεχειρία.

Το Κρεμλίνο παρουσίασε τις σημερινές συναντήσεις στο Παρίσι ως μια ευκαιρία για να ενημερώσει ο Γουίτκοφ τους Ευρωπαίους για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι στο Παρίσι θα συζητούσαν επίσης τις προσπάθειες των ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Γουίτκοφ θα μεταβεί το Σάββατο στη Ρώμη για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί. Το περασμένο Σάββατο, στο Ομάν, συναντήθηκαν επί 45 λεπτά. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετικές τις συνομιλίες αλλά παραδέχτηκαν ότι βρίσκονται ακόμη μακριά από μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Μόσχα προς Βερολίνο: Χρήση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία ισοδυναμεί με συμμετοχή στον πόλεμο

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πηγή

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή