Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, την κρίση στη Μέση Ανατολή, την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητα της Ένωσης, το μεταναστευτικό καθώς και άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Προσκεκλημένος στη σύνοδο και Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι.
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα φιλοξενήσει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Αντόνιο Κόστα. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι θα είναι μια «εύκολη σύνοδος κορυφής» με σημαντικά θέματα αλλά χωρίς «πολύ μεγάλες αποφάσεις». Ωστόσο θα ορισθεί μια σαφής κατεύθυνση για τη στάση της ΕΕ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον.
Ουκρανία
Στη συζήτηση με τον Ζελένσκι θα γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης όπου θα εξεταστούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθεί η Ενωση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ουκρανικό λαό.
Ο Ζελένσκι όμως θέλει διασφαλίσεις για την επόμενη ημέρα του πολέμου όταν αυτή έρθει. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλοι τους κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με τον τρόπο αύξησης της στήριξης προς το Κίεβο και τη διάρθρωση των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων, σε συνομιλίες που οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ”καταιγισμό ιδεών”.
«Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της αεράμυνας για την Ουκρανία και στη διασφάλιση της αξιοπιστίας της ειρήνης για την οποία εργαζόμαστε συλλογικά» δήλωσε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Παράλληλα η επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας δήλωσε στους Financial Times ότι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να πιέζουν τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς την κατεύθυνση ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και να διασφαλίσουν ότι δεν προσφέρουν «κενές» εγγυήσεις ασφαλείας, ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Η Θέση της ΕΕ στον Κόσμο
Σχετικά με τη θέση της ΕΕ στον κόσμο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή του προς τους 27 ηγέτες της Ενωσης τόνιζε ότι η Ένωση χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και στρατηγική συζήτηση, χωρίς γραπτά συμπεράσματα, για τη μελλοντική πορεία όσον αφορά τη δράση μας στην παγκόσμια σκηνή και τις προτεραιότητές μας σε ένα πολυπολικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις.
Υπογράμμισε ότι «η διεύρυνση είναι η κύρια γεωπολιτική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στον περίγυρό μας», ενώ αναφερόμενος στις ευρωατλαντικές σχέσεις επεσήμανε την ανάγκη σφυρηλάτησης τους σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη η ΕΕ να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της ιδίως στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας αλλά και στον τομέα της οικονομίας, δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς στα εξαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα.
Αμυνα
Σε αυτό το κλίμα της γεωπολιτικής ανασφάλειας θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο και η έκθεση του Sauli Niinistö σχετικά με την ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής προετοιμασίας και ετοιμότητας της Ευρώπης προκειμένου να προχωρήσουν τις εργασίες.
Το ζήτημα για τον Κόστα αλλά και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να επωμισθεί μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους της δικής της ασφάλειας και άμυνας, όπως και πώς θα μπορέσει να υπερασπιστεί καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων απόψεων σχετικά με τον ρόλο του εμπορίου στην προώθηση της ευημερίας και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Όσον αφορά την Άμυνα της ΕΕ κομμάτι της συζήτησης θα αποτελέσει επίσης το ζήτημα της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών στρατηγικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο —ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας— με παράλληλο σεβασμό των θεμελιωδών αρχών στις οποίες βασίζεται η σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.
Αλλα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν θα είναι οι εξελίξεις στη Συρία καθώς και το μεταναστευτικό.
Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει καλύτερα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Θα τονισθεί η ανάγκη της ενότητας της χώρας, η εδαφική ακεραιότητα, ο σεβασμός των μειονοτήτων αλλά και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόταση που κατατέθηκε από την Ελλάδα και έγινε δεκτή.
Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο θέμα της Συρίας η θέση της Αθήνας είναι η στήριξη της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας. Μάλιστα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών.