Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ψηφιακή κάρτα: Τι ισχύει σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο – Πώς δηλώνεται η εξαήμερη εργασία

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιουλίου το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και στους εργαζόμενους στους κλάδους βιομηχανίας και λιανεμπορίου που εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σταδιακά, η εφαρμογή του μέτρου θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ εφαρμόζεται ήδη στους εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στοχεύει στην πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα είναι δυνατή η καταχώριση τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και υπερωριών.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα δήλωσης και εφαρμογής εξαήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι συνεχούς λειτουργίας και σε όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα.

Εξαήμερη εργασία

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν. 5053/2023, με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή