Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πόσο θα βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην επόμενη πανδημία;

Καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας, ορισμένοι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την ετοιμότητα.

Με ορισμένους να προβλέπουν μια άλλη μεγάλη πανδημία μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη ανίχνευση, την ανάπτυξη εμβολίων και την πρόβλεψη, έχει τη δυνατότητα να μετριάσει σημαντικά τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος.

Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιο παθογόνο θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, η αξιολόγηση προηγούμενων προσπαθειών για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση επιδημιών και πανδημιών μπορεί να επιτρέψει μια πιο προληπτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση στο μέλλον.

Πολλοί επιστήμονες ποντάρουν στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.

Ερευνητές στην Καλιφόρνια αναπτύσσουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και εντοπίζει πρώιμες ενδείξεις πιθανών πανδημιών.

Το εν λόγω εργαλείο αναλύει δισεκατομμύρια αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσει μοτίβα που μπορεί να σηματοδοτούν μια επερχόμενη κρίση υγείας. Tο σύστημα κατηγοριοποιεί γεγονότα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την εμφάνιση μιας επιδημίας, επιτρέποντας στις υγειονομικές αρχές να δράσουν γρήγορα.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσαρμόζουν τις στρατηγικές σε πραγματικό χρόνο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Predictive Intelligence for Pandemic Prevention του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί έρευνα που «αποσκοπεί στον εντοπισμό, τη μοντελοποίηση, την πρόβλεψη, την παρακολούθηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων των μελλοντικών πανδημιών».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή