Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πώς η Αθήνα «επέστρεψε» στο Ντονμπάς της Ουκρανίας

Η Αθήνα «επέστρεψε» στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, εν μέσω πολέμου: Όπως αναφέρει ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, με απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, αποδίδεται η ονομασία «Αθήνα» σε ένα χωριό κοντά στη Μαριούπολη, η οποία είχε αφαιρεθεί μαζί με χιλιάδες ακόμα τοπωνύμια, ονομασίες πόλεων και χωριών από τους Σοβιετικούς.

Μετά από συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου πάνω από 300 τοπωνύμια άλλαξαν ονομασία και στα περισσότερα δόθηκε η ονομασία που είχαν πριν τις αλλαγές που είχε επιβάλει η Σοβιετική Ένωση. Όπως λέει ο Κώστας Ονισένκο, η επιστροφή του ονόματος «Αθήνα» αποτελούσε αίτημα της ελληνικής κοινότητας εδώ και καιρό.

Σε άλλη μια περίπτωση που υποδεικνύει τον αγώνα του Ελληνισμού της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, ήταν ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους ξένων φορέων που έμειναν στο Κίεβο καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, τελώντας λειτουργίες υπό τους ήχους των ρωσικών βομβαρδισμών. Ο επίσκοπος μίλησε στον Κώστα Ονισένκο για το πρώτο διάστημα του πολέμου, για το πώς οι άνθρωποι στράφηκαν στην Εκκλησία εν μέσω πολέμου και για την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών στο Κίεβο, στον επιβλητικό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή