Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη των 6 υποψηφίων για την ηγεσία (Βίντεο)

Σε εξέλιξη είναι ο διάλογος των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη να αναπτύσσουν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες.

Οι αιχμές ξεκίνησαν από νωρίς με τον Παύλο Γερουλάνο να κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για το ελλιπές πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των δανειοληπτών.

Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι και απάντησε λέγοντας ότι όσα προτείνει είναι στο πρόγραμμα του κόμματος.

Στη συνέχεια η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε να απευθυνθεί προς τον κ. Γερουλάνο η οποία τόνιζε ότι δεν μπορεί ο καθένας να έχει πρόγραμμα δικό του ενώ αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτείνοντας μικροπιστώσεις στις μικρές επιχειρήσεις, και μείωση της φορολογίας ως 30%.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων κατά την είσοδό τους στην ΕΡΤ

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Κατρίνη για το Κοινωνικό κράτος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Κατρίνη, θέλω να ρωτήσω όταν αναφέρεστε στο κοινωνικό κράτος, ποιος είναι πιο κοντά στο πρότυπο σας; Ο Ανδρέας Παπανδρέου, o κ. Σημίτης; Ποιο από αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά μοντέλα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής είναι πιο κοντά στα πιστεύω σας και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι σαφές ότι το κοινωνικό κράτος, όπως απέκτησε σάρκα και οστά τη δεκαετία του 80 με ένα εθνικό Σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε όλους σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες οι οποίοι μέχρι πρότινος, μέχρι τότε πλήρωναν για το βασικό αγαθό της υγείας. Νομίζω ότι το πρότυπο της πολιτικής της δεκαετίας του 80 είναι αυτό που σήμερα επικαιροποιημένο. Άρα υγεία προσβάσιμη για όλους, ασφάλιση για όλους, με τις αναλογικές αμοιβές βεβαίως.

Ένα κοινωνικό κράτος στην παιδεία… μιλάμε για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν μιλάμε για τα δημόσια σχολεία.

Δεν μιλάμε για αυτά τα οποία βιώνουν οι γονείς που έχουν παιδιά με ανάπτυξη αναπτυξιακές διαταραχές. Αυτό που είδαμε ένα κοριτσάκι στη Χαλκιδική πριν από δέκα μέρες να αναγκάζεται να μετακινηθεί είκοσι χιλιόμετρα γιατί αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας να κάνει σύμπτυξη τμημάτων.

Και όλες αυτές τις πολιτικές που υποχρεώνουν τους γονείς να ψάχνουν να βρουν κέντρα παράλληλης μελέτης, να μην μπορούν επειδή το ολοήμερο σχολείο δεν δουλεύει, να μπορούν να δουλεύουν και οι δύο και να είναι ήσυχα τα παιδιά τους βρίσκονται όχι μόνο σε ασφαλές μέρος, αλλά πραγματικά διαπαιδαγωγούνται σωστά.

Όλα αυτά νομίζω ότι κάνουν επιτακτική την επαναφορά του προτύπου της δεκαετίας του 80, του ΠΑΣΟΚ.

Και λέω για το ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ με υγεία ποιοτική, δωρεάν, καθολική για όλους, όπου και αν πήγα στη χώρα το πρώτο και το απόλυτο αίτημα ήταν να έχουμε νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό που δεν υπάρχει παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης».

Ν. Γιαννακοπούλου για Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό

«Βλέπουμε τι γίνεται συνολικά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, όπου επί της ουσίας η Γερμανία ετσιθελικά και για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους, διαλύει με τον τρόπο της, βάζει, πυροδοτεί το θέμα της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο είναι αδιανόητο και απαράδεκτο.

Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κάθε φορά η κάθε χώρα, η οποία θα αντιμετωπίζει ένα εσωτερικό πρόβλημα θα μπορεί έτσι να πυροδοτεί βασικές συνθήκες της Ευρώπης. Άρα βεβαίως πρέπει να δούμε και έχει έρθει η ώρα να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό ζήτημα. Βεβαίως θα σας πω ότι χρειάζεται η προστασία, η φύλαξη των συνόρων μας, πάντα με την τήρηση των διεθνών κανόνων και ειδικά η χώρα μας.

Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επειδή έχει μια τεράστια ακτογραμμή, είναι αδιανόητα διάφορα τα οποία βλέπουμε ή ακούμε για pushbacks. Ο,τιδήποτε και όχι ότι αυτό συμβαίνει ή δεν πρέπει να συμβαίνει. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες γι αυτό. Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι δεν μπορεί όμως από τη μία η Γερμανία να βγαίνει και να σου λέει ”δεν θα εφαρμόζω τη Συνθήκη Σένγκεν”, από την άλλη να μας κατηγορούν για κάποιες μικρές Μαρίες ή οτιδήποτε άλλο.

Πρέπει λοιπόν να δούμε στοχευμένα. Φύλαξη των συνόρων πρέπει να δούμε συνολικά η Ευρώπη τι; Ποια είναι η στάση της για το μεταναστευτικό; Κάποιες χώρες δεν το δέχονται. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και βεβαίως να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά ποια θα είναι η στάση μας και ποια θα είναι η στάση της χώρας μας μέσα σε αυτό.

(…) Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάποια τέτοια κουβέντα μέσα στο κόμμα, όπως δεν θυμάμαι να έχουν γίνει και άλλες κουβέντες πάνω σε πολύ μείζονα ζητήματα, όπως είναι το θέμα του μεταναστευτικού και ειδικά στον Δήμο Αθηναίων.

Φαντάζομαι το βλέπετε και το αντιμετωπίζετε καθημερινά. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο οφείλουμε να δούμε και να το δούμε κατάματα και βεβαίως πρέπει να υπάρξει μια βαθιά κουβέντα όσον αφορά την αντιμετώπισή του από το κόμμα μας.

Θέλουμε βεβαίως φύλαξη των συνόρων. Θέλουμε όμως από την άλλη και την πλήρη τήρηση του διεθνούς δικαίου και να δούμε τι χρειάζεται. Όσον αφορά τις ελλείψεις που έχουμε σε εργάτες γης και σε άλλο δυναμικό.

(…) ναι και λόγω της κλιματικής κρίσης, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται και λόγω βεβαίως πολέμων συρράξεων που υπάρχουν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ναι, συνεχίζουν να υπάρχουν και θα υπάρχουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση φαινόμενα μεταναστευτικών ροών, ροών ανθρώπων είτε από την Αφρική προς εμάς είτε από την Ασία προς την Ευρώπη. Άρα λοιπόν, χρειάζεται, ναι, να θέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Ευρώπη. Χρειάζεται να είμαστε μπροστά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και να κοιτάμε με το βλέμμα στο μέλλον».

Χάρης Δούκας για αντιμετώπιση ανεργίας

Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνσηΧάρης Δούκας για αντιμετώπιση ανεργίας: Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση

«Η επιδοματική προσέγγιση του κυρίου Μητσοτάκη είναι λάθος. Για αυτό η νέα γενιά φεύγει ή δουλεύει με χαμηλές αμοιβές. Να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτομία. Πρόβλημα είναι και η κοινωνική στέγαση. Φτιάχνονται μεγάλες εγκαταστάσεις στη χώρα όπως στο Ελληνικό, θα ισχύσει όπως στην Ευρώπη το 10% να το παίρνουν νέοι άνθρωποι» τόνισε ο Χάρης Δούκας.

Στη λάθος κατεύθυνση τα επιδόματα της κυβέρνησης

Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων, είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους, να δούμε την τενχητή νοημοσύνη, το στεγαστικό, τον τρόπο που ζουν και ερωτεύονται, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Στην ερώτηση αν σωστά αναφορφώθηκε το επίδομα ανεργίας, ο κ.Δούκας απάντησε ότι τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση.

Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο. Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετία του ’80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή