Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο πλανήτης εναποθέτει 57 εκατομμύρια τόνους πλαστικά απόβλητα ετησίως

Ο κόσμος δημιουργεί 57 εκατομμύρια τόνους πλαστικά απόβλητα κάθε χρόνο πνίγοντας με αυτούς τον πλανήτη μας. Χωματερές, θάλασσες και ωκεανοί γεμίζουν με πλαστικά σκουπίδια, δημιουργώντας μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Είναι τόσο μεγάλη η ρύπανση κάθε χρόνο – περίπου 52 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι – που μπορεί να γεμίσει το Central Park της Νέας Υόρκης με πλαστικά απόβλητα τόσο ψηλά όσο το Empire State Building, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα απόβλητα που παράγονται σε τοπικό επίπεδο σε περισσότερες από 50.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature της Τετάρτης (4/9).

Η μελέτη εξέτασε το πλαστικό που υπάρχει στο περιβάλλον, όχι το πλαστικό που πηγαίνει σε χωματερές ή καίγεται σωστά. Για το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να συλλέξουν και να απορρίψουν τα απόβλητα, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης – ένας λόγος που η Νοτιοανατολική Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική παράγουν τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα.

Αυτό περιλαμβάνει 255 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία, ανέφερε η μελέτη.

Το Λάγος της Νιγηρίας έχει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από οποιαδήποτε άλλη πόλη, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Κώστα Βελή, καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής στο Leeds. Άλλες πόλεις που ρυπαίνουν με πλαστικά είναι το Νέο Δελχί στην Ινδία, η Λουάντα στην Αγκόλα, το Καράτσι στο Πακιστάν και το Κάϊρο στην Αίγυπτο.

Η Ινδία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη δημιουργία πλαστικών αποβλήτων, παράγοντας 10,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως (9,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους).

Η Κίνα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, αλλά κάνει τεράστια βήματα στη μείωση των απορριμμάτων, είπε ο Βελής.

Άλλοι κορυφαίοι ρυπαντές πλαστικών είναι το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ρωσία και η Βραζιλία. Αυτά τα οκτώ έθνη ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ της πλαστικής ρύπανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην 90η θέση στη ρύπανση από πλαστικό με περισσότερους από 52.500 τόνους (47.600 μετρικούς τόνους) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 135η θέση με σχεδόν 5.100 τόνους (4.600 μετρικούς τόνους), σύμφωνα με τη μελέτη.

Το 2022, οι περισσότερες χώρες του κόσμου συμφώνησαν να συνάψουν την πρώτη νομικά δεσμευτική συνθήκη για τη ρύπανση από πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών. Οι τελικές διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη πραγματοποιούνται στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να επικεντρωθεί σε πλαστικά που κάηκαν ακατάλληλα – περίπου το 57% της ρύπανσης – ή απλώς πετάχτηκαν.

Αρκετές μελέτες φέτος εξέτασαν πόσο διαδεδομένα είναι τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό μας και στον ιστό των ανθρώπων, όπως οι καρδιές, οι εγκέφαλοι και οι όρχεις, με γιατρούς και επιστήμονες να μην είναι ακόμα σίγουροι για το τι σημαίνει από την άποψη των απειλών για την ανθρώπινη υγεία.

«Η μεγάλη ωρολογιακή βόμβα των μικροπλαστικών είναι αυτά τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται κυρίως στον Παγκόσμιο Νότο», είπε ο Βελής.

«Έχουμε ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα διασποράς. Βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα μέρη… στις κορυφές του Έβερεστ, στην Τάφρο των Μαριανών στον ωκεανό, σε ό,τι αναπνέουμε και τι τρώμε και τι πίνουμε».

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή