Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μητσοτάκης στη Μιλλιέτ: Να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον

spot_img

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, η εφημερίδα Μιλλιέτ φιλοξενεί συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Σε αυτήν ο κ. Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ακόμη και σε περιόδους έντασης.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε ένα γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί», προσθέτει ενώ δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων: «Ο πραγματισμός υπαγορεύει ότι είναι φυσικό οι γείτονες να συνεργάζονται και, παρά τις διαφωνίες, να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να τις ξεπεράσουν. Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές απαιτούν περισσότερο από ποτέ αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.»

Ερωτηθείς για το σχέδιο της Ελλάδας για τα Θαλάσσια Πάρκα, το οποίο σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας συζητήθηκε πολύ στη γείτονα χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μία αμιγώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία που ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.»

Το πρόγραμμα επισκέψεων Τούρκων σε 10 ελληνικά νησιά δεν μπορεί να επεκταθεί

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα που επιτρέπει την επίσκεψη Τούρκων τουριστών σε 10 ελληνικά νησιά μέσω της επιτόπιας θεώρησης (visa at the gate), ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να επεκταθεί.

«Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι σύντομες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά που έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις τουρκικές ακτές. Καθώς αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες, είναι καθορισμένη με σαφήνεια, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δεν μπορεί να επεκταθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας ουσιαστικά σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να ισχύσει και για άλλες περιοχές της χώρας που θέλουν να επισκέπτονται Τούρκοι, όπως στη Θεσσαλονίκη.

«Μία λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Παράλληλα τόνισε ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ ενώ μίλησε και για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για το Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι η λύση του πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ευελπιστώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαι απογοητευμένος από την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί η Μονή της Χώρας»

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στη διατήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Οθωμανικής περιόδου, εξέφρασε την απογοήτευση του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, θέμα που έχει ως στόχο να το θέσει και στον Ταγίπ Ερντογάν:

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας.»

Πηγή

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή