Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μεσανατολικό: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό με νεκρούς μετά το μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι πραγματοποίησε «στοχευμένη επίθεση» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 140 ρουκέτες στο Ισραήλ. Είναι η η πρώτη τέτοιου μεγέθους ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και μήνες.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου μόλις εξέδωσε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Λέει ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρεις νεκροί και άλλοι 17 τραυματίες.

Στόχος του ισραηλινού πλήγματος στη Βηρυτό την Παρασκευή φέρεται να ήταν ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, σύμφωνα με αναφορά του ραδιοφώνου του ισραηλινού στρατού, που επικαλείται ανώνυμη πηγή ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλείται επίσης μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, η οποία ανέφερε ότι ο Ακίλ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, σκοτώθηκε στο χτύπημα.

Oι IDF ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν σήμερα ένα ”πλήγμα ακριβείας” σε συνοικία στη Βηρυτό.

Άνθρωποι συγκεντρώνονται στο σημείο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)

Ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ στα πολυσύχναστα νότια προάστια της Βηρυτού κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από τις δουλειές τους και οι μαθητές πήγαιναν στο σπίτι τους από το σχολείο, δεν ήταν άμεσα σαφής. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δεν διευκρίνισε τις ταυτότητες των θυμάτων.

Οι ειδησεογραφικοί σταθμοί του Λιβάνου μετέδωσαν πλάνα από τραυματίες που ανασύρονταν από τα ερείπια ενός ισοπεδωμένου κτιρίου καθώς ασθενοφόρα έσπευδαν στον τόπο του χτυπήματος.

Άνθρωποι στέκονται πάνω από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο στον τόπο πυραυλικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024.
Άνθρωποι στέκονται πάνω από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο στον τόπο πυραυλικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar – που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ – μετέδωσε είδηση για μια επίθεση στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Δύο πηγές δύο ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός είχε ως στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ και τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες από αυτό τον βομβαρδισμό στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες από την επίθεση.

BREAKING: A security source in Lebanon:

“Israeli bombing targeted the southern suburb of Beirut. It is not yet known whether a specific person was targeted, but the damage is great.” pic.twitter.com/EvMBFxOa24

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) September 20, 2024

Οι πηγές ασφαλείας δεν διευκρίνισαν ποιος ήταν το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης, ούτε αν αυτός σκοτώθηκε.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή. Tο ίδιο δίκτυο κάνει λόγο για δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Μια πηγή ασφαλείας έκανε λόγο στο Reuters για ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Άνθρωποι και διασώστες συγκεντρώνονται στο σημείο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024.
Άνθρωποι και διασώστες συγκεντρώνονται στο σημείο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Τα τελευταία λεπτά, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι στόχευσαν έναν μαχητή της Χεζμπολάχ ο οποίος «εισήλθε σε στρατιωτική δομή» της ομάδας στην περιοχή Kfar Kila.

Άνθρωποι συγκεντρώνονται κοντά σε ένα κατεστραμμένο κτίριο στο σημείο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
Άνθρωποι συγκεντρώνονται κοντά σε ένα κατεστραμμένο κτίριο στο σημείο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)

Σε ανάρτηση στο X, εξωτερικά, οι IDF προσθέτουν επίσης ότι μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε στρατιωτικά κτίρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ έπληξε το βόρειο Ισραήλ με ρουκέτες

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε το βόρειο Ισραήλ με 140 ρουκέτες την Παρασκευή, μία ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μίλησε για αντίποινα, στον απόηχο των αιματηρών εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της οργάνωσης, δήλωσαν ο ισραηλινός στρατός και η μαχητική οργάνωση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι ρουκέτες ήρθαν σε τρία κύματα το απόγευμα της Παρασκευής με στόχο τοποθεσίες κατά μήκος των κατεστραμμένων συνόρων με τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε το ισραηλινό τάγμα πυραύλων και πυροβολικού στο στρατώνα Yoav και το αρχηγείο αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στην Kila. Η βάση πυραύλων αεράμυνας στη Μπέρια ήταν επίσης στόχος, λέει.

Η οργάνωση λέει επίσης ότι είχε σαν στόχο δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, συμπεριλαμβανομένων των στρατώνων Al-Ulaika, βόρεια του Katzrin και περίπου 20 χιλιόμετρα από τα λιβανό-παλαιστινιακά σύνορα – και του στρατώνα Yarden.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο βόρειο Ισραήλ.

Η αεράμυνα αναχαίτισε «μερικές» από τις 120 εκτοξεύσεις, λένε οι IDF, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, το Σαφέντ και τις περιοχές της Άνω Γαλιλαίας.

Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης σε αρκετές περιοχές σβήνουν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από πεσμένες ρουκέτες, αναφέρει το IDF.

Περίπου 20 ακόμη ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Meiron και τη Netua, προσθέτει. «Οι περισσότερες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές» και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από αυτές τις επιθέσεις, προσθέτει.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ένα άτομο που υπέστη ελαφρούς τραυματισμούς στα βόρεια, αλλά δεν διευκρίνισε πού ακριβώς και αν τραυματίστηκε από συντρίμμια ή πυρκαγιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, Associated Press, BBC

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή