Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

H Χάρις εξασφαλίζει επαρκή στήριξη στο συνέδριο των Δημοκρατικών για υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ

Την στήριξη επαρκούς αριθμού εκλεκτόρων στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος (19-22 Αυγούστου), εξασφάλισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και, εκτός μεγάλης εκπλήξεως, αναμένεται να λάβει το χρίσμα ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο δρόμος για την Χάρις, άνοιξε μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπαιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Η ίδια τόνισε πως είναι ”υπερήφανη” που εξασφάλισε την ”υποστήριξη που χρειάζεται” για να είναι και υποψήφια. ”Τους επόμενους μήνες θα ταξιδέψω σε όλη τη χώρα για να μιλήσω στους Αμερικανούς για το διακύβευμα (των εκλογών). Σκοπός μου είναι να ενώσω το κόμμα και το έθνος και να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ” αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονταν στον αριθμό των εκλεκτόρων που είχε συγκεντρώσει με προφανή ευκολία και μέσα σε μόλις 24 ώρες η Χάρις.

Το CNN επισημαίνει πως έχει την στήριξη 1.967 εκλεκτόρων εκ των περίπου 2.900 που είχαν εκλεγεί στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές ως υποστηρικτές του Μπάιντεν. Το δε Αssociated Press έκανε λόγο για μια ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από 2.214 εκλέκτορες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μια επίσημη εξέλιξη αλλά για αυξημένης βεβαιότητας υπολογισμούς και η Χάρις θα πρέπει να περιμένει την διεξαγωγή του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο για το χρίσμα.

Αυτό καθώς αυτή την στιγμή, οι εκλέκτορες που είχαν αναδειχθεί μέσω εσωκομματικών εκλογών απο την βάση, είχαν ταχθεί υπέρ του Μπάιντεν και τώρα είναι τυπικά είναι ελεύθεροι εκφράσουν την στήριξη σε όποιο πρόσωπο επιθυμούν.

Επίσης, δεν δεσμεύονται από την στήριξη που εξέφρασε ο Μπάιντεν στην υποψηφιότητα της Χάρις για το χρίσμα.

Βέβαια, αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να επιθυμεί κανείς μεταξύ των Δημοκρατικών να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα καθώς εκτιμούν πως πρόκειται για εγχείρημα υψηλού ρίσκου αφού ο/η υποψήφιος/α θα έχει περίπου 100 ημέρες για φέρει σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή δηλ. να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

DNC: Όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει έως την 7η Αυγούστου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος (DNC), ο Τζέιμι Χάρισον, δήλωσε πως η παράταξη εννοεί να έχει καταλήξει στην ή στον υποψήφιό της για την προεδρία ως την 7η Αυγούστου, προσθέτοντας πως δεσμεύεται πως η διαδικασία θα είναι «ανοικτή» και «δίκαιη».

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε δεσμευμένοι σε ανοικτή και δίκαιη διαδικασία ονομασίας (της ή του) υποψηφίου», είπε ο κ. Χάρισον τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους.

«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου, αλλά είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διαφανή, άμεση και συντεταγμένη διαδικασία για να βαδίσουμε μπροστά ως ενωμένο Δημοκρατικό κόμμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κορυφαίου οργάνου της παράταξης.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή