Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Φόβοι για νέες επικίνδυνες τακτικές του Ισραήλ στη Γάζα – Μάχες και βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Την στιγμή που το Ισραήλ επιμένει να πλήττει τον Λίβανο και να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο της χώρας, εντείνονται όλο και περισσότερο οι επιθέσεις και στην Βόρεια Γάζα, όπου φαίνεται πως ίσως επιχειρείται μια νέα, επικίνδυνη τακτική προς εξόντωση της Χαμάς με θύμα τους αμάχους.

Σε νέο μήνυμά του ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους πως θα επιχειρεί ”με μεγάλη δύναμη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και θα συνεχίσει να το κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καθορισμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων που βρίσκονται εκεί, θεωρείται επικίνδυνη ζώνη μάχης. Η περιοχή πρέπει να εκκενωθεί αμέσως”.

Όπως είναι εμφανές το Ισραήλ σχεδιάζει μακράς διάρκειας επιχειρήσεις σε μια νέα προσπάθεια εξόντωσης της Χαμάς αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν πριν μήνες κάτι τέτοιο αποδείχθηκε πως δεν συνέβη. Για να το επιτύχει θέλει την απομάκρυνση των αμάχων ώστε το πεδίο να είναι ελεύθερο για εκτενείς βομβαρδισμούς.

ΟΗΕ για Ισραήλ: Εσκεμμένη καταστροφή υποδομών υγείας στη Γάζα – ”Βλέπει” εγκλήματα πολέμου

ΥΠΟΙΚ Ισραήλ: Ίσως να ήταν ”δικαιολογημένο και ηθικό” να αφήσουμε να πεθάνουν από πείνα 2εκατ. άμαχοι στη Γάζα

Όμως, πολλοί Παλαιστίνιο, που έχουν αναγκαστεί να μετακινούνται συνεχώς επί έναν χρόνο αρνούνται πλέον να το πράξουν ενώ γνωρίζουν πως ακόμη και τα σημεία που τους υποδεικνύονται ως ασφαλή, έχουν δεχθεί πλήγματα.

Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, η εκτίμηση μεταξύ πολλών Παλαιστινίων, του ΟΗΕ και των υπηρεσιών αρωγής είναι πλέον ότι ο Ισραηλινός Στρατός υιοθετεί σταδιακά μέρος ή συνολικά μια νέα τακτική εκκαθάρισης της βόρεια Γάζα, γνωστή ως «Σχέδιο των Στρατηγών». Προτάθηκε από μια ομάδα συνταξιούχων ανώτατων αξιωματικών υπό την ηγεσία του στρατηγού Τζιόρα Εϊλάντ, πρώην σύμβουλου εθνικής ασφάλειας.

Στην καρδιά αυτού του σχεδίου είναι η ιδέα ότι το Ισραήλ μπορεί να αναγκάσει την παράδοση της Χαμάς και του ηγέτη της Γιαχία Σινγουάρ αυξάνοντας την πίεση σε ολόκληρο τον πληθυσμό του βορρά. Το πρώτο βήμα είναι να δοθεί εντολή στους αμάχους να φύγουν ”Και μετά όλη αυτή η περιοχή θα γίνει στρατιωτική ζώνη. Και όλοι οι άνθρωποι της Χαμάς, είτε μαχητές είτε πολίτες θα έχουν δύο επιλογές: είτε να παραδοθούν είτε να λιμοκτονήσουν ”.

Παλαιστίνιες θρηνούν για τον θάνατο αγαπημένων τους από τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ (9 Οκτωβρίου 2024)

Συνεχείς επιθέσεις σε Βόρεια Γάζα και Λίβανο

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο και τη νύχτα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ιατρούς. Πριν από μια εβδομάδα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν άλλη μια επίθεση στη Τζαμπαλία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί υπολογίζουν ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί την περασμένη εβδομάδα – με τους κατοίκους να λένε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει τη περιοχή και τους έχει διατάξει να την εκκενώσουν.

Στον δε Λίβανο, η σιιητική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν σήμερα σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και ”τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν” στην περιοχή κοντά στο λιβανικό χωριό Ράμια, σε δύο απόπειρες που έκαναν, όπως διευκρίνισε η ένοπλη οργάνωση.

Τα επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από την οποία καταστράφηκε τζαμί στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι αναχαίτισε περίπου πέντε βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο την Κυριακή. Σειρήνες ηχούσαν αδιάκοπα στο βόρειο Ισραήλ εναντίον του οποίου η ένοπλη ομάδα της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε περίπου 320 βλήματα από τον Λίβανο προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, της ιερότερης ημέρας του Ιουδαϊσμού που έληξε το βράδυ του Σαββάτου.

Άνδρας κρατά την σορό παιδιού τυλιγμένη σε σάβανο στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ (9 Οκτωβρίου 2024)
Άνδρας κρατά την σορό παιδιού τυλιγμένη σε σάβανο στο Ντεϊρ αλ Μπαλάχ (9 Οκτωβρίου 2024)
Αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια βομβαρδισμένου κτιρίου στον Νότιο Λίβανο (13 Οκτωβρίου 2024)
Αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια βομβαρδισμένου κτιρίου στον Νότιο Λίβανο (13 Οκτωβρίου 2024)

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ισραήλ δεν θα πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν

Και καθώς μετά και την ολοκλήρωση των εορτασμών του Γιομ Κιπούρ στο Ισραήλ, όλοι εκτιμούν πως άμεσα θα θα καταφέρει το πολυαναμενόμενο πλήγμα του στο Ιράν, αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να εκτιμούν δεν θα στοχεύσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν κατονομάζει αναφέρει πως η εκτίμηση στην Ουάσιγκτον είναι πως το Τελ Αβιβ θα περιοριστεί σε πλήγματα σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές.

Εκτός δε από τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις φαίνεται να αποκλείουν και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δολοφονιών.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε αυτόν τον μήνα από το Ιράν, σε μια επίθεση που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο οποίος αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα καθώς αλλά και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή