Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την παγκόσμια οικονομία οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις, προβλέπει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2025 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2%. Όσον αφορά το 2026, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2025, στο 1,8%. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι χαμηλότερες έναντι των εκτιμήσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς με βάση τον προϋπολογισμό του 2025 η ελληνική οικονομία φέτος εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος.
Στην ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8% και στο 1,2% το 2026.
Στο πεδίου του πληθωρισμού, σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, το ΔΝΤ προβλέπει ότι από το 3% που έκλεισε το 2024, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% για φέτος και στο 2,1% το 2026.
Το ΔΝΤ εξηγεί την εμμονή του υψηλότερου πληθωρισμού στην Ελλάδα –σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– με την επίδραση των υπηρεσιών και τον δομικό πληθωρισμό. Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για την αγορά εργασίας. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 9,4% το 2025 και στο 9% το 2026, ενώ ως το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 7%, προσεγγίζοντας τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. Αυτή η εξέλιξη δείχνει σαφή αποκατάσταση μετά την παρατεταμένη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Ωστόσο, ένα σημαντικό «αγκάθι» παραμένει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να προβλέπεται στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 5,9% το 2026. Το Ταμείο αποδίδει τη δυσμενή αυτή εικόνα στην περιορισμένη εξαγωγική βάση της χώρας και στις εξωτερικές πιέσεις που εντείνονται λόγω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Οι δασμοί που επιδιώκει να επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τα μέτρα αντιποίνων που λαμβάνουν οι άλλες χώρες αναμένεται να πλήξουν σοβαρά την παγκόσμια οικονομία φέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,8% φέτος, ποσοστό αναθεωρημένο προς τα κάτω κατά 0,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, τον Ιανουάριο.
«Εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όπως το γνωρίζουμε εδώ και 80 χρόνια επανεκκινεί (…) Εκτός από τους δασμούς, η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές έχει σημαντική επίπτωση στις οικονομικές προοπτικές», παρατήρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά. Λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν οι δασμοί στο παγκόσμιο εμπόριο, το Ταμείο αναμένει αύξηση του όγκου συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών μόνο κατά 1,7% φέτος, ενώ πριν από μόλις τρεις μήνες μιλούσε για +3,2%.