Πιλοτική προώθηση του πιστοποιημένου προϊόντος «Ορεινό Ηπείρου» σε επιλεγμένα καταστήματα και εστιατόρια ξεκινά την περίοδο του Πάσχα, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Σωματείου Κρεοπωλών και των Μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, το προϊόν θα διατεθεί πιλοτικά την περίοδο του Πάσχα σε περίπου 50-60 τεμάχια, μέσω επιλεγμένων κρεοπωλείων και εστιατορίων που θα φέρουν ειδική σήμανση
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σημείωσε ότι πρόκειται για την αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου ανάδειξης τοπικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και έμφαση στην τοπική εκτροφή. Το «Ορεινό Ηπείρου», όπως εξήγησε, είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται υπό αυστηρές προδιαγραφές, με την υποστήριξη του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η αρχική διανομή θα γίνει σε μικρές ποσότητες 50-60 τεμάχια, λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων ζώων, ωστόσο στόχος είναι η επέκταση της παραγωγής στο μέλλον, με διατήρηση αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων.
Αναφερόμενος στο φετινό Πάσχα, προειδοποίησε για πιθανή έλλειψη αρνιών εξαιτίας προβλημάτων υγείας σε μονάδες εντός κι εκτός Ελλάδας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να μην εξισώνονται τιμολογιακά τα εισαγόμενα με τα ντόπια κρέατα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων Γεώργιος Πέτρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία και χαρακτήρισε το «Ορεινό Ηπείρου» ως ιδιαίτερο προϊόν με μικρόσωμο ζώο, τρυφερό κρέας και πλούσια γεύση, που οφείλεται στην ποικιλία των βοτάνων της ηπειρωτικής φύσης. Επισήμανε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και ότι στόχος είναι να συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστασία Μπαδέκα υπογράμμισε πως το Εργαστήριο Χημείας και Τροφίμων έχει αναλάβει τον συντονισμό και την επιστημονική τεκμηρίωση της προσπάθειας, στο πρότυπο παλαιότερων παρεμβάσεων όπως αυτή για το κασκαβάλι, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής διατροφικής ταυτότητας.
www.ertnews.gr