Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Παιδιά: Κοινοί μύθοι για τα αναπτυξιακά ορόσημα που πρέπει να αφήσουμε πίσω

spot_img

Παιδιά: Κοινοί μύθοι για τα αναπτυξιακά ορόσημα που πρέπει να αφήσουμε πίσω | imommy.gr

Ποια πιστεύω σε σχέση με τα παιδιά και την ανάπτυξή τους είναι καιρός να αναιρέσουμε;

Η παρακολούθηση των αναπτυξιακών ορόσημων καθώς και η γνώση του πότε τελικά να ανησυχούμε αν κάτι δεν πάει καλά είναι από μόνα τους μια πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν συγγενείς και φίλοι έχουν και από μια διαφορετική θεωρία σε σχέση με τα παιδιά και το πώς πρέπει να αναπτύσσονται σωστά.

Ποιους μύθους είναι πια καιρός να αφήσουμε πίσω μας για να αποβάλλουμε το περιττό άγχος και την ανησυχία;

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Από τι τα προστατεύει η συνύπαρξη με κατοικίδια; Νέα μελέτη αποκαλύπτει

4 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Μύθος #1: Τα κορίτσια αναπτύσσουν την ομιλία πιο γρήγορα από τα αγόρια

Τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούν να φτάσουν στα ίδια ορόσημα ταυτοχρόνως. Η ιδιοσυγκρασία τους μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ένα κορίτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να μιλήσει πιο γρήγορα από ένα αγόρι.

Μελέτη από το «Journal of Experimental Child Psychology» φανέρωσε ότι τα μωρά, αγόρια και κορίτσια, δεν επέδειξαν ιδιαίτερες διαφορές χρονικά όσον αφορά στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών τους δεξιοτήτων.

Μύθος #2: Το παιδί σας πρέπει να περπατήσει μέχρι τους 12 μήνες

Μόνο λίγα παιδιά κατορθώνουν να περπατήσουν μέχρι τους 12 μήνες.

Γενικά, ένα παιδί 12 μηνών αναμένεται να στέκεται όρθιο, αλλά να μην κάνει βήματα χωρίς βοήθεια.

Μύθος #3: Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να πηγαίνουν τουαλέτα μεταξύ 2 και 3 ετών

Η εκπαίδευση ενός παιδιού σε αυτόν τον τομέα στην ηλικία των 2 ή 3 ετών μπορεί να απλοποιήσει τη ρουτίνα ενός γονέα, αλλά μάλλον δεν είναι ρεαλιστική.

Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου συμβαίνει από τα 3 έτη και μετά, επομένως εάν ένα παιδί χρησιμοποιεί γιογιό ακόμα και μέχρι την ηλικία των 4, είναι εντός του φυσιολογικού εύρους.

Σε γενικές γραμμές, μην αποθαρρύνεστε αν το παιδί σας αργεί λίγο περισσότερο από τα άλλα. Αυτές οι «καθυστερήσεις» αποτελούν τι περισσότερες φορές φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του.

Μύθος #4: Όλα τα παιδιά έχουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης

Όταν έχουμε περισσότερα από ένα παιδιά, συνηθίζουμε να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους και να μας παίρνει από κάτω αν κάποιο καθυστερεί σε σχέση με το άλλο. Όπως είπαμε προηγουμένως, η ανόμοια ανάπτυξη που συχνά παρατηρούμε μεταξύ των παιδιών είναι φυσιολογική και δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Μερικά παιδιά μπορεί να φτάνουν σε ορόσημα ανάπτυξης 2 και 3 μήνες αργότερα από τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι υγιή.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρετε τυχόν ανησυχίες ή «κόκκινες σημαίες» που παρατηρείτε στον παιδίατρό σας. Οι γιατροί είναι εκεί για να σας βοηθήσουν να φροντίσετε σωστά το παιδί αφού το εξετάσουν προσεκτικά.

ΠΗΓΗ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή