Από τον David Goodridge
ΥΛΙΚΑ
4 μελιτζάνες ολόκληρες, πλυμένες
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
100 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κομμάτι κόκκινη πιπεριά τσίλι ξεσποριασμένη, κομμένη σε κύβους
100 γρ. φέτα
10 γρ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
5 γρ. πουρέ σκόρδου
50 γρ. γιαούρτι πρόβειο
Μερικές σταγόνες ροδόνερο
20 γρ. καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης
20 τηγανητά κρουτόν από πίτα
50 γρ. φέτα
Φρέσκα μπαχαρικά και βλαστοί
Βρώσιμα λουλούδια
20 γρ. κόκκοι ροδιού
Για το μαύρο ταχίνι:
100 γρ. καβουρδισμένο μαύρο σησάμι
50 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ. σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
2 γρ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Μισό λεμόνι (σε χυμό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μαύρο ταχίνι: Καβουρδίζετε τους σπόρους σησαμιού σε μια κατσαρόλα για να αναδείξετε το φυσικό άρωμά τους. Στη συνέχεια τους αλέθετε στο blender μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρευστο. Προσθέτετε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζετε το μίγμα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε και το τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
Τρυπάτε τις μελιτζάνες σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι και τρίβετε πάνω τους αλάτι. Ψήνετε μέχρι να πάρουν χρώμα είτε σε μια εστία γκαζιού ή σε ένα BBQ. Τις βάζετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και μετά τις αφήνετε να κρυώσουν. Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε κομμάτια του ενός εκατοστού. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα καρυκεύματα και δοκιμάζετε.
Ρίχνετε μερικές σταγόνες ροδόνερου στο γιαούρτι. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, σχηματίζετε έναν κύκλο με το ταχίνι σε ένα μεγάλο πιάτο. Τοποθετείτε τη μελιντζανοσαλάτα στο κέντρο του πιάτου. Γαρνίρετε με τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης, τα κρουτόν και τη θρυμματισμένη φέτα. Τελειώνετε το πιάτο ρίχνοντας από πάνω τα φρέσκα μπαχαρικά, τα λουλούδια και το ρόδι.