Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων στην Γερμανία, ανέστειλε προς το παρόν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου για μετανάστες από την Συρία.
Η απόφαση αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες όμως δεν επηρεάζονται αυτήν την στιγμή. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η συζήτηση για το εάν πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στην Γερμανία Σύροι μετανάστες.
Μέλη από το κόμμα της Χριαστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν τον επαναπατρισμό των Σύρων. Ο Γενς Σπαν, αντιπρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα, πρότεινε στην κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη που θα επιστρέψει στην Συρία. Ο αντιπρόεδρος πρότεινε στην κυβέρνηση να διοργανώσει από κοινού με την Τουρκία, την Αυστρία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» για την Συρία.
Παρίσι: Εντός ωρών παρόμοια λύση με τη Γερμανία
Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.
Το Παρίσι εργάζεται για μια λύση παρόμοια με αυτή που πρόκρινε η Γερμανία, η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ελλάδα: Προετοιμασία για ευθυγράμμιση με Βερολίνο – Παρίσι
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα ακολουθεί την τακτική των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων και ήδη προετοιμάζεται για ανακοινώσεις το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εντός της εβδομάδας.
Σε ανάλογη κίνηση προχωρούν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
Με το φόβο της απέλασης
Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι οι Σύροι μετανάστες που φοβούνται ότι θα απελαθούν από την Γερμανία. Σύμφωνα με τον Ταρέκ Αλάους, εμπειρογνώμονα στην οργάνωση Pro Asyl, στην Γερμανία επικρατεί ένα «μίγμα ελπίδας και φόβου». Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) ανέφερε ότι ««δεν πρέπει να γίνει λαϊκιστική συζήτηση με το σύνθημα , «να επιστρέψουν όλοι τώρα αμέσως», αν και φοβάμαι ότι κάποιοι από τα CDU/CSU, την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα το απαιτήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας»».
«Πρόωρη» χαρακτήρισε την συζήτηση και η πρώην αρχηγός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία επισήμανε ότι πολλοί Σύροι θα ήθελαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Αλλά «η υπόθεση ότι η Γερμανία θα στείλει αμέσως πίσω παιδιά, τα οποία φοιτούν εδώ στο σχολείο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια».
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στην Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Με πληροφορίες ΑΠΕ