Το πρώην μοντέλο και Playmate 2008, Συλβία Παπαδάκη, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη το Σάββατο, όταν συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων σε διαμέρισμα Airbnb στην Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το nassosblog.gr. Η σύλληψή της έγινε μετά από καταγγελία του πρώην συντρόφου της, Ντένις Μάρτενς, ιδιοκτήτη μεγάλης αλυσίδας κοσμηματοπωλείων στο εξωτερικό, με την κατηγορία ότι η Παπαδάκη παραβίασε δικαστική απόφαση για την επιμέλεια των παιδιών τους.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς εμπλέκονται ζητήματα γονικής μέριμνας και διεθνούς συνεπιμέλειας. Ο πρώην σύντροφος της Παπαδάκη είχε συμφωνήσει να πάρει τα παιδιά και να ταξιδέψουν στο Λονδίνο, όπως προέβλεπε η δικαστική απόφαση, η οποία όριζε τη συνεπιμέλεια και την εναλλαγή διαμονής των παιδιών κάθε 15 ημέρες στον τόπο διαμονής του πατέρα τους, στο Λονδίνο.
Ωστόσο, η Συλβία Παπαδάκη φέρεται να αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή της. Τα παιδιά παραδόθηκαν στον πατέρα τους και το πρώην μοντέλο κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, αύριο είναι η ημερομηνία εγγραφής των παιδιών σε σχολείο στο Λονδίνο, κάτι που υπογραμμίζει την επείγουσα φύση της υπόθεσης.
Η γονική μέριμνα και η ανάκλησή της: Πότε μια μητέρα μπορεί να χάσει την επιμέλεια
Η περίπτωση της Συλβίας Παπαδάκη ανοίγει τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της γονικής μέριμνας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ανακληθεί από έναν γονέα. Σύμφωνα με το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα, η κακή επιμέλεια περιλαμβάνει διάφορες παραβάσεις, όπως:
- Αμέλεια στην παροχή της απαραίτητης φροντίδας, διατροφής ή ιατρικής περίθαλψης.
- Κακοποίηση ή εκμετάλλευση των παιδιών.
- Παραβίαση των δικαιωμάτων τους, όπως στην εκπαίδευση, τη θρησκεία ή την ελευθερία έκφρασης.
- Έκθεση των παιδιών σε επικίνδυνες ή βλαβερές συνθήκες.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί να λάβει την απόφαση για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, το οποίο αποτελεί το κύριο κριτήριο για κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα.
Ωστόσο, είναι σπάνιο για τα δικαστήρια να προχωρούν στην ανάκληση της γονικής μέριμνας από έναν γονέα, ακόμη και σε περιπτώσεις παραβάσεων. Οι δικαστές συχνά προτιμούν να διατηρήσουν τη συνεπιμέλεια, καθώς θεωρούν ότι είναι σημαντικό για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού να έχει επαφή και με τους δύο γονείς του. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκληση της γονικής μέριμνας είναι μια διαδικασία που απαιτεί ισχυρές αποδείξεις και αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης.
Η υπόθεση της Παπαδάκη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, και αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του Εισαγγελέα, καθώς θα καθορίσει το μέλλον της επιμέλειας των παιδιών αλλά και τις επιπτώσεις για την ίδια τη μητέρα.