Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ραγίου, Ασπροκκλησίου, Κεστρίνης, Σαγιάδας και Φιλιατών διοργάνωσαν με επιτυχία, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, τον 2ο Γιτάνειο Δρόμο, που συνέδεσε δύο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Θεσπρωτίας: τον Πύργο Ραγίου και τα Αρχαία Γίτανα.
Στον αγώνα συμμετείχαν εκατοντάδες δρομείς, οι οποίοι διήνυσαν 14 χιλιόμετρα μεταξύ των δύο μνημείων, ενώ άλλοι συμμετείχαν στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων γύρω από τα Αρχαία Γίτανα.
Επιπλέον, δεκάδες παιδιά έτρεξαν στη διαδρομή των 500 μέτρων εντός των Γιτάνων, γνωρίζοντας τα ιδανικά του αθλητισμού και την πολιτιστική κληρονομιά από μικρή ηλικία.
Η διοργάνωση οφείλει την επιτυχία της στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων και των εθελοντών κατοίκων, καθώς και στην υποστήριξη των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, οι οποίοι συνεισέφεραν οικονομικά και οργανωτικά.
Τα Αρχαία Γίτανα, δεύτερη πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας και έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών, βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλαγιά του βουνού της Βρυσέλλας, κοντά στον ποταμό Καλαμά. Ιδρύθηκαν το 335/330 π.Χ. και ήταν κεντρικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο – αθώς βρισκόταν σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στον ποταμό Καλαμά και το λιμάνι της Σαγιάδας, διευκολύνοντας έτσι το εμπόριο και τις επικοινωνίες, για περίπου 150 χρόνια, έως την καταστροφή τους από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Στα Γίτανα υπήρχαν δημόσια κτήρια, θέατρο και τείχη που προστάτευαν την πόλη από εχθρικές επιδρομές. Από τη στρατηγική τους θέση, έλεγχαν την έξοδο του ποταμού προς το Ιόνιο, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη τους ως εμπορικό κέντρο. Η εύρεση επιγραφών και 3.000 πήλινων σφραγισμάτων επιβεβαιώνει τη σημασία τους, ενώ τα ανασκαφικά ευρήματα υποδεικνύουν συνεχή κατοίκηση από την προϊστορία μέχρι την οριστική εγκατάλειψή τους τον 1ο αι. π.Χ. Τα Γίτανα παραμένουν μέχρι σήμερα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια γεύση από τη ζωή στην αρχαία Θεσπρωτία.
Ο Πύργος Ραγίου, που βρίσκεται βρίσκεται σε στρατηγική θέση πάνω σε λόφο στο μέσο του κάμπου Ραγίου – Κεστρίνης, στη Θεσπρωτία, αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας από την κλασσική περίοδο. Ο πύργος, οχυρωμένος με τείχη και φυσικά απόκρημνα σημεία, χρησίμευε ως στρατηγικό σημείο εποπτείας και ελέγχου της ευρύτερης περιοχής. Ο πύργος προστάτευε τις τοπικές κοινότητες και αποτελούσε κομβικό σημείο για την παρακολούθηση των κινήσεων των εχθρών και την εξασφάλιση της ασφάλειας της περιοχής. Σήμερα, ο Πύργος Ραγίου αποτελεί σημαντικό μνημείο για τους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσπρωτίας και να απολαύσουν την πανοραμική θέα που προσφέρει στο γύρω τοπίο.
www.ertnews.gr