Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής Telegram, Πάβελ Ντούροφ, τέθηκε επισήμως υπό έρευνα από τις γαλλικές αρχές για τη φημολογούμενη σύνδεση της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων με το οργανωμένο έγκλημα.
Μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης, ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος, σε βάρος του οποίου δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, του απαγορεύτηκε η έξοδος την Γαλλία, θα πρέπει να παρουσιάζεται στις αρχές δύο φορές την εβδομάδα ενώ θα πρέπει επίσης να καταβάλλει εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ρωσικής καταγωγής Ντούροφ, ο οποίος είναι επίσης υπήκοος Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε συνελήφθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Le Bourget βόρεια του Παρισιού το περασμένο Σάββατο βάσει εντάλματος για αδικήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή Telegram.
Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς του Παρισιού ανέφεραν ότι η έρευνα εστιάζει σε εικαζόμενα αδικήματα που περιλαμβάνουν:
-Συνενοχή στη διαχείριση διαδικτυακής πλατφόρμας για την ενεργοποίηση παράνομων συναλλαγών από οργανωμένη συμμορία
-Άρνηση επικοινωνίας με τις αρχές
-Συνενοχή σε οργανωμένη εγκληματική διανομή σεξουαλικών εικόνων παιδιών
Στη Γαλλία, το να τεθεί υπό επίσημη έρευνα κάποιος δεν συνεπάγεται ενοχή ούτε οδηγεί απαραίτητα σε δίκη – αλλά δείχνει ότι οι δικαστές θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προχωρήσουν σε επίσημη έρευνα.
Ο Ντούροφ δεν έχει σχολιάσει δημόσια μέχρι στιγμής τις εξελίξεις αυτές. Ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ-Ολιβιέ Καμίνσκι, είπε ότι το Telegram συμμορφώνεται από κάθε άποψη με τους ευρωπαϊκούς ψηφιακούς κανονισμούς και ελέγχεται με τα ίδια πρότυπα με άλλα κοινωνικά δίκτυα. Ήταν «παράλογο» να υποστηρίζεται, όπως είπε, ότι ο πελάτης του θα μπορούσε να εμπλέκεται «σε εγκληματικές πράξεις που δεν τον αφορούν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».
Κατά βάση ο Ντούροφ κατηγορείται πως απέτυχε να καταπολεμήσει τη χρήση της πλατφόρμας για παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η διανομή φωτογραφιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πρωτοφανές, όπως τονίζει το BBC, για τον ιδιοκτήτη μιας πλατφόρμας μέσου κοινωνικής δικτύωσης να συλλαμβάνεται λόγω του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτή η πλατφόρμα. H εξέλιξη έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με την ελευθερία του λόγου και τη λογοδοσία. Στο παρελθόν τα ”μεγάλα αφεντικά” του κλάδου να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον επιτροπών σχετικά με τις πρακτικές και τις αποτυχίες τους, αλλά δεν έτυχαν ποτέ της αντιμετώπισης που είχε ο Ντούροφ με τις διωκτικές αρχές να τον…υποδέχονται στο αεροδρόμιο και να τον θέτουν υπό κράτηση άνευ κατηγοριών.
Τον περασμένο Απρίλιο πάντως ο Ντούροφ, είχε δηλώσει πως ορισμένες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να του ασκήσουν πιέσεις, αλλά υποστήριζε ότι η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» και όχι να εξυπηρετεί «γεωπολιτικά παιχνίδια».
Η περιουσία του Ντούροφ, που συχνά τον αποκαλούν «Ρώσο Μαρκ Ζάκερμπεργκ» υπολογίζεται σε 15,5 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.