Ένα από τα πιο ταπεινά ψάρια, η σαρδέλα, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο πολύτιμα λόγω της περιεκτικότητας του σε Ω λιπαρά. Το συγκεκριμένο πιάτο εκτός από νόστιμο είναι και εντυπωσιακό.
Υλικά
½ κιλό φρέσκιες σαρδέλες
2 μέτριες πατάτες
1 μαρούλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
12 ντοματίνια
4 κουταλιές μέλι
1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο τριμμένο ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.Ξεπλένετε καλά τα φιλέτα από τις σαρδέλες. Ακολούθως, ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Ξεπλένετε το μαρούλι και το κόβετε σε πλατιές λωρίδες. Αλείφετε με το ελαιόλαδο μια πυρίμαχη στενόμακρη φόρμα και βάζετε ένα στρώμα από το κομμένο μαρούλι.
Τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα από τις σαρδέλες, μια στρώση πατάτες και αλατοπιπερώνετε. Στη συνέχεια, βάζετε από πάνω, τα υπόλοιπα φιλέτα από τις σαρδέλες, μια στρώση πατάτες, αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε με το υπόλοιπο μαρούλι.
Ψήνετε την «τούρτα» στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, την αναποδογυρίζετε σε μια ωραία στενόμακρη πιατέλα και τη γαρνίρετε με τα ντοματίνια.